Τέλος η «λειτουργία πτήσης» στα κινητά - Μπαίνει το 5G επί πληρωμή

Anthony
Τέλος η «λειτουργία πτήσης» στα κινητά - Μπαίνει το 5G επί πληρωμή

 Αλλάζουν όλα στις χρήσεις των κινητών στις πτήσεις.

Η «λειτουργία πτήσης» που θέτουμε τα κινητά μας μόλις μπούμε στο αεροπλάνο και πριν πετάξουμε φαίνεται πώς φτάνει στο τέλος της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει τα δεδομένα καθώς θα ορίζει συγκεκριμένες συχνότητες για τη νέα τηλεφωνία 5G που θα επιτρέψει την σύνδεση στα κινητά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Με λίγα λόγια, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα όπως θα έκαναν στο έδαφος.

Η υπηρεσία θα παρέχεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που ονομάζεται «picocellular» που θα συνδέει το δίκτυο στη διάρκεια μιας πτήσης με το έδαφος μέσω δορυφόρου.

«Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Έτσι, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να έχουν τα κινητά τους ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, θα λειτουργούν σε χαμηλά υψόμετρα και εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Ακόμη, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών ανά πάσα στιγμή, εάν το κρίνει σωστό. «Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Μπρετόν.

Ωστόσο, η υπηρεσία, όπως είναι φυσικό, δεν θα παρέχεται δωρεάν. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι αεροπορικές εταιρείες θα χρεώνουν ειδικό τέλος, καθώς στη διάρκεια της σύνδεσης μπορεί να χρησιμοποιούνται δίκτυα στο έδαφος σε περισσότερες από μία χώρες, κάτι που θα δημιουργήσει χρεώσεις περιαγωγής.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz, που καθιστά διαθέσιμες ζώνες συχνοτήτων για Wi-Fi στις οδικές μεταφορές, π.χ. στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για καινοτομίες στην αυτοκινητοβιομηχανία και για εφαρμογές μετα-σύμπαντος.

 Πηγή:https://www.ieidiseis.gr