Η αποχή το μεγάλο στοίχημα του Τσίπρα...


 Φρένο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο που ευνοούν την αποχή επιχειρεί να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας, όπως φάνηκε από τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή, ότι το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στην... καρδιά της θερινής περιόδου.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του οργάνου κατέστησε άλλωστε σαφές ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ό,τι αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά της εποχής πείθοντας ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στις κάλπες το 2019 να ψηφίσουν.

«Να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στην κάλπη. Η μάχη μας με την αποχή είναι εξίσου κρίσιμη με τη μάχη με τους πολιτικούς μας αντιπάλους» είπε, δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι η αποχή είναι παράγων που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην αναμέτρηση της απλής αναλογικής.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής ωστόσο έγινε περισσότερο σαφής λέγοντας ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε μία χρονική περίοδο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, μέσα στο κατακαλόκαιρο που δεν θα πάνε οι νέοι άνθρωποι να ψηφίσουν αλλά σε χρόνο που «δεν θα εμποδίζει την οικονομική και κοινωνική λειτουργία».

Η εκτίμηση επομένως της Κουμουνδούρου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αυξήσει τα ποσοστά της αποχής προσδιορίζοντας τον χρόνο των εκλογών σε ημερομηνίες απαγορευτικές πρωτίστως για τους νέους ανθρώπους που αποτελούν και την κύρια δεξαμενή ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κι αυτό γιατί όπως θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας ο κ. Μητσοτάκης ακόμη κι αν θα έβγαινε πρώτο κόμμα η ΝΔ επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εφόσον είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής θα επιδιώξει και θα πετύχει τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε, όμως, ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν την πιθανότητα μετάθεσης του χρόνου των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες επειδή οι νυν εκλεγμένοι δεν έχουν προλάβει να δείξουν -υποτίθεται- το έργο τους, ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να τις συγχρονίσει μαζί με τις ευρωεκλογές. Αν και έδειξε πως έχει σαφείς αντιρρήσεις επ’ αυτού λέγοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και το χρονοδιάγραμμα.

Πάντως, οι αναφορές του στην αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν και εσωτερικά μηνύματα ιδίως στο θέμα της επιλογής προσώπων. Είπε ότι το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών ο χάρτης δεν πρέπει να είναι μπλε αλλά κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος, μίλησε για ψηφοδέλτια νίκης που πρέπει να κερδίσουν από την πρώτη Κυριακή και ζήτησε διαλλακτικότητα στην επιλογή προσώπων, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος με επιλογή υποψηφιοτήτων από τον στενό κομματικό πυρήνα.

«Λέγανε "εδώ είναι ένα παιδί εξαιρετικό που θα πάει καλά, και πράγματι το παιδί ήταν εξαιρετικό αλλά δεν πήγε καλά ρε παιδιά" και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε», ανέφερε με σαφή τρόπο. Σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό ζήτησε ενότητα για να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλά αποτελέσματα και στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΓΣΕΕ σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία νέα ΓΣΕΕ εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί εκεί...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr