Κάνει τέτοια λάθη η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ;...


 Αντα Ψαρρά

Αν κάποιοι ονειρεύονται κρεμάλες ή ευνουχισμούς, ίσως είναι καλύτερα να πάνε στο Τέξας των ΗΠΑ ή στη Σαουδική Αραβία και να αφήσουν το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Δίκαιο στην ησυχία του
Να που και οι θεωρούμενοι πλέον έμπειροι δικαστικοί συντάκτες των πλέων έγκυρων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ πέφτουν κάποτε σε λάθη. Χωρίς... κανένα απολύτως υπαινιγμό περί δόλου ή σκοπιμότητας αλλά μάλλον από αβλεψία, η Ιωάννα Μάνδρου σε κείμενο της στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», με τίτλο «Αλλαγές για να παραταθεί ο χρόνος έκτισης της ποινής», αναφέρει ότι στον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ οι παιδοβιαστές «αφήνονταν ελεύθεροι αυτομάτως, χωρίς δικαστική κρίση». 
Πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές, είναι λυπηρό να χρησιμοποιεί και η έμπειρη συντάκτρια ανόητους και φανατικούς ισχυρισμούς περί Ποινικού Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ όταν καλά γνωρίζει ποια ήταν τα μέλη της  Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που υπό την προεδρία του εξαιρετικού Ποινικολόγου Χριστόφορου Αργυρόπουλου διαμόρφωσε τον Π.Κ., τον οποίο στη συνέχεια κυριολεκτικά κουρέλιασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανάμεσα δε στα μέλη εκείνης της Νομοπαρασκευαστικής υπήρχαν ποινικολόγοι και καθηγητές που κάθε άλλο παρά έχουν οποιαδήποτε σχέση είτε με την Αριστερά είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έκανε απλά τον κόπο να διαβάσει τις ενστάσεις για τις αλλαγές Τσιάρα-Χρυσοχοΐδη-Θεοδωρικάκου, από τον τότε πρόεδρο των Ποινικολόγων κ. Ηλία Αναγνωστόπουλο, αλλά και συνολικά της Ένωσης Ποινικολόγων, θα κατανοούσε πόσο πολύ απέχει από την αλήθεια ο έστω άδολος ισχυρισμός της.
Αν έκανε δε και τον κόπο να διαβάσει τις διατάξεις του ΠΚ 2019, θα διάβαζε στο κεφάλαιο «Απόλυση καταδίκου υπό όρο» ότι: 

«Όσοι καταδικάστηκαν σε στερητική της ελευθερίας ποινή ΜΠΟΡΟΥΝ να απολυθούν, υπό τον όρο της ανάκλησης, εφόσον έχουν εκτίσει α) σε περίπτωση φυλάκισης τα 2/5, β) σε περίπτωση κάθειρξης τα 3/5 και γ) σε περίπτωση ισοβίων τουλάχιστον 20 χρόνια» (αρ. 105 Β), ενώ «για τη χορήγηση της απόλυσης υπό όρο αποφασίζει το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ των Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης ποινής». 

Τώρα αν κάποιοι ονειρεύονται κρεμάλες ή ευνουχισμούς, ίσως είναι καλύτερα να πάνε στο Τέξας των ΗΠΑ ή στη Σαουδική Αραβία και να αφήσουν το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Δίκαιο στην ησυχία του.

Τώρα βέβαια για ποιο λόγο δεν φυλακίζονται ακόμα και όσοι καταδικάζονται για βιασμούς ή δεν προφυλακίζονται καν εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για τέλεση μιας από τις συναφείς πράξεις, ακόμα και βιασμό ανηλίκου, αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο η δικαιοσύνη στην πρώτη περίπτωση και ο εισαγγελέας με τον ανακριτή στη δεύτερη. Κι αυτό επίσης οφείλει να το γνωρίζει όχι μόνο η δικαστική συντάκτρια της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αλλά το σύνολο των λεγόμενων δικαστικών συντακτών.

efsyn.gr