Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν έχεις spyware στο κινητό...

 
To Predator γίνεται σταθερά τίτλος στα media της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες και έχει τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής -μένει να δούμε αν...θα τεθεί και σε αυτό των πολιτικών εξελίξεων.

Το λογισμικό που παρακολουθεί τα κινητά μας εμφανίστηκε ως ο άμεσος ανταγωνιστής του Pegasus, που επίσης χρησιμοποιείτο στην Ελλάδα "από κρατικούς φορείς".

Και τα δύο εξυπηρετούν τους ίδιους σκοπούς: δίνουν πρόσβαση όχι μόνο σε ό,τι κάνουμε στο κινητό μας (κλήσεις, μηνύματα, emails, τοποθεσίες, φωτογραφίες, browsing history), αλλά και σε ό,τι έχει αυτό (κάμερες, μικρόφωνο κλπ).

Οι Μάνος Φραγκιουδάκης και Κώστας Κουκουμάκας έγραψαν για την αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν την άρση απορρήτου 'για λόγους εθνικής ασφάλειας' μέσα στα χρόνια.


Αν θέλετε να μάθετε αν έχει spyware (ή λογισμικό κατασκοπίας) το δικό σας κινητό, δείτε ποια είναι τα δέκα πιο συχνά 'σημάδια'.

Εμφανίζονται άσχετες εφαρμογές

Μολονότι το spyware δημιουργείται για να μένει 'κρυμμένο', πολλοί χρησιμοποιούμε εφαρμογές κατασκοπίας, όπως αυτή του γονικού ελέγχου. Εάν κάποιος κατασκοπεύει το κινητό μας μέσω αυτών των apps, το λογισμικό κρύβεται σε κοινή θέα. Αναζητήστε τυχόν εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε κατεβάσει ή είναι διαφορετικές από εκείνες που θυμάστε πως έχετε -ή αν έχετε διαφορετικά settings από αυτά που πιστεύετε.

Έχει γίνει rooted ή jailbroker -όχι από εσάς

Το rooting των Αndroid ή το jailbroker των iOS επιτρέπουν στους χρήστες να παρακάμψουν επίσημα 'καταστήματα' εφαρμογών, για να εγκαταστήσουν μη εγκεκριμένα apps. Αν έχει συμβεί αυτή η παράκαμψη, χωρίς να την έχετε κάνει εσείς, είναι ύποπτο. Για να τσεκάρετε, κατεβάστε στα Android το Root Checker και στα iOS αναζητήστε αν έχετε το Cydia.

Εξαντλείται γρήγορα η μπαταρία

Εάν το spyware είναι σε διαρκή 'λειτουργία' η μπαταρία σας ενδέχεται να εξαντλείται πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Εάν έχετε παρατηρήσει ξαφνική αλλαγή, ελέγξτε αν ευθύνονται για αυτήν εφαρμογές που έχετε κατεβάσει ή έχουν ενημερωθεί πρόσφατα -πριν υποψιαστείτε 'δάκτυλο'.

Η συσκευή είναι πάντα ζεστή

Εάν η συσκευή ανεβάζει θερμοκρασία, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος σας κατασκοπεύει. Ιδιαίτερα εάν ζεσταίνεται, χωρίς να το χρησιμοποιείτε. Ύποπτο είναι και αν 'πέφτει' η ταχύτητα επεξεργασίας και αν κρασάρει η συσκευή.

Γίνεται ασυνήθιστα υψηλή χρήση δεδομένων

Ασυνήθιστη αύξηση του όγκου δεδομένων που 'καταναλώνει' το κινητό σας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης λογισμικού κατασκοπίας -που χρησιμοποιεί δεδομένα για να στείλει πληροφορίες στον δράστη. Πρώτα ελέγξτε ότι δεν καταναλώνουν δεδομένα νόμιμες εφαρμογές. Για παράδειγμα, σε αύξηση χρήσης δεδομένων διαπιστώθηκε πως νέα εφαρμογή podcast κατέβαζε προηγούμενα επεισόδια.

Για να ελέγξετε τα iPhone, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις, από εκεί στα Δεδομένα Κινητής Τηλεφωνίας και δείτε τη συνολική χρήση και τα δεδομένα που καταναλώνουν μεμονωμένες εφαρμογές.

Στα Android πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις, από εκεί στο Δίκτυο και Διαδίκτυο κι έπειτα στη Χρήση Δεδομένων. Στο 'Κινητό' θα δείτε η συνολική ποσότητα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται από το τηλέφωνό σας. Πατήστε Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για να δείτε πώς έχει αλλάξει η χρήση δεδομένων σας με την πάροδο του χρόνου.

Αν το κινητό σας είναι διαρκώς συνδεδεμένο σε WiFi, η πρακτική δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Κάποια τηλέφωνα Android έχουν και την επιλογή “Εμφάνιση χρήσης δεδομένων WiFi".

Προκύπτει παράξενη δραστηριότητα σε κατάσταση αναμονής

Το τηλέφωνο σας μπορεί να λαμβάνει μηνύματα και κλήσεις, όταν είναι σε αναμονή (ή σε sleep mode). Δεν θα πρέπει όμως, να φωτίζεται ή να κάνει ήχους. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει spyware. Ομοίως, η οθόνη του τηλεφώνου σας θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη και όχι απλώς να είναι σκοτεινή, όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Αργεί να τερματιστεί η λειτουργία του τηλεφώνου

Οι εφαρμογές spyware ενδέχεται μερικές φορές να παρεμβαίνουν στη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας ενός τηλεφώνου -ώστε η συσκευή να μην απενεργοποιείται σωστά ή να χρειάζεται ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για να 'σβήσει'.

 Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατηστε ΕΔΩ.  
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.