Ουκρανία: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης


Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, ενός τόπου που σύμφωνα με τα λεγόμενα του βρίσκεται κοντά στην καρδιά του καθώς εκεί έχει δύο τεράστια χαλυβουργεία που, όπως λέει, θα ανταγωνιστούν ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρινάτ Αχμέτοφ είδε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία να καταρρέει, ύστερα από οκτώ χρόνια μαχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά παραμένει αισιόδοξος και σίγουρος ότι αυτοί που αποκαλεί οι «γενναίοι στρατιώτες μας» θα υπερασπιστούν την πόλη της Αζοφικής Θάλασσας, που έχει μετατραπεί σε ερείπια ύστερα από επτά εβδομάδες βομβαρδισμών....
Προς το παρόν, ωστόσο, η εταιρεία του Metinvest, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας, έχει ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να παραδώσει τις παραγγελίες των συμβολαίων του. Πάντως ο χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλός του Αχμέτοφ SCM εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, ενώ ο ιδιωτικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας DTEK (επίσης ιδιοκτησίας Αχμέτοφ), "έχει βελτιστοποιήσει την πληρωμή των χρεών του" συμφωνία με τους πιστωτές του.

"Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρανική πόλη", είπε ο Αχμέτοφ σε γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις του Reuters.

«Πιστεύω ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας θα υπερασπιστούν την πόλη, αν και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο και σκληρό είναι για αυτούς», είπε, προσθέτοντας ότι βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με τους διευθυντές της Metinvest που διαχειρίζονται τα εργοστάσια Azovstal και Illich Iron and Steel Works στη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, η Metinvest δήλωσε ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ υπό ρωσική κατοχή και ότι η πολιορκία της Μαριούπολης είχε θέσει εκτός, περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας μεταλλουργίας της Ουκρανίας.

Ο Αχμέτοφ, επίσης, επαίνεσε το «πάθος και τον επαγγελματισμό» του προέδρου Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε μια δήλωση εξομάλυνσης των σχέσεων τους, αφού ο Ουκρανός ηγέτης πέρυσι είχε αναφέρει ότι οι συνωμότες που ελπίζουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, προσπάθησαν να εμπλέξουν και τον επιχειρηματία στα σχέδια τους.

Ο Αχμέτοφ εκείνη την εποχή χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «απόλυτο ψέμα».

«Και ο πόλεμος σίγουρα δεν είναι η ώρα για αντιπαράθεση... Θα ξαναχτίσουμε ολόκληρη την Ουκρανία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι επέστρεψε στη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου και έκτοτε παραμένει εκεί.