Κατηφορική πορεία με γνώμονα τη θεωρία των άκρων...

 
Αγωνιώδεις προσπάθειες να αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμματικών δεσμεύσεων του Αλ. Τσίπρα καταβάλλει η κυβέρνηση, στη σκιά της εντεινόμενης δημοσκοπικής φθοράς της Ν.Δ. λόγω της έκρηξης των ανατιμήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα αναθέρμανε και τη θεωρία των άκρων ισχυριζόμενος ότι «η Ν.Δ. εκφράζει τη μέση οδό ανάμεσα στις ακρότητες».

Στην εισαγωγή της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ισχυρίστηκε ότι η... ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν κατώτερη της κρισιμότητας της συγκυρίας, αλλά και του ρόλου του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας χώρας της Ε.Ε.... με το ειδικό πολιτισμικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας. Ανέφερε δε ότι ο Αλ. Τσίπρας απέδειξε ότι είναι μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και πως, αντί για μια ουσιαστική αυτοκριτική, επέλεξε να δηλώσει περήφανος για τα τραγικά για την πατρίδα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του.

Ο Γ. Οικονόμου, δίνοντας ανάλογη συνέχεια, πρόσθεσε ότι περίπου επτά χρόνια μετά το 2015 και τρία μετά τον Ιούλιο του 2019, 15 χρόνια από τότε που έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται με τα ίδια ακριβώς συνθήματα, με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές θέσεις, με την ίδια ακριβώς παρωχημένη πολιτική αισθητική. Μια φιγούρα του χθες, και ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής, αυτοί που κάθονταν στην πρώτη σειρά.

Ανασύσταση αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Στη σκιά της κατηφορικής πορείας των γαλάζιων δεικτών σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- θα επιδιώξει να απευθυνθεί στους θιασώτες του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου ώστε να περιορίσει τις διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων. Οι τοποθετήσεις του, ειδικά στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της Ν.Δ. (σ.σ.: σήμερα θα μιλήσει στα Χανιά) θα εστιάζουν στην κυβερνητική περίοδο του 2015-2019. Παράλληλα δε, ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στις επιπτώσεις πιθανής επικράτησης της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, προκειμένου να φρενάρει τους γαλάζιους ψηφοφόρους που κοιτούν προς την  Άκρα Δεξιά.

Εκπροσώπηση από τον Π. Μαρινάκη

Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε στην έναρξη του συνεδρίου ο Παύλος Μαρινάκης. Ο γραμματέας του κόμματος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «συμφωνήσει στα ελάχιστα αυτονόητα» παρά τις «μεγάλες πολιτικές διαφορές», όπως ότι «οι μαξιμαλιστικές λογικές στην οικονομία κάθε άλλο παρά ωφέλησαν τον τόπο, είτε εκφράστηκαν από κυβερνώντες είτε από αντιπολιτευόμενους».  Όπως έγραψε αργότερα στο Τwitter, «η παρουσία μου εκεί δεν είχε μόνο εθιμοτυπική αξία.  Ήταν μια πολύτιμη υπενθύμιση ότι στη Δημοκρατία ο διάλογος δεν πρέπει να σταματάει στιγμή». Πολλοί, ωστόσο, θύμιζαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο ίδιος το 2012 δήλωνε: «Τσίπρα, αν ζούσαμε στον εμφύλιο, από μένα θα πήγαινες»...

Κώστας Σαββόπουλος

H ΑΥΓΗ