Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Μαύρες προβλέψεις για υψηλό πληθωρισμό και το 2023...

 
Κάθε μέρα που περνά δείχνει το μέγεθος της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα και τις ανατιμήσεις των προϊόντων να διαδέχονται η μία την άλλη.

Τις συνέπειες του πολέμου στην... Ουκρανία στην ελληνική οικονομία προσπαθεί να «μετρήσει» η Moody’s Analytics αξιολογώντας ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να πλήξει βάναυσα τα εισοδήματα των πολιτών...

Συνέπειες στο εισόδημα

Η πρώτη εκτίμηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο δείχνει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1996. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8%, μετά από αύξηση 6,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση δεν έχει συμπεριλάβει τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο έφτασε το 8,9%.

Παρ’ όλο που εξακολουθούν να ισχύουν οι επιδράσεις βάσης (υπήρξε αποπληθωρισμός 2% τον Μάρτιο του 2021), ο εναρμονισμένος δείκτης δείχνει σχεδόν πληθωρισμό-ρεκόρ. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Το άλμα στις τιμές της ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην ήδη τεράστια αύξηση κατά τη διάρκεια του 2021, ενώ οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα.

Σύμφωνα με τη Moody's Analytics, η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον ελληνικό πληθωρισμό και αναμένεται να εξανεμίσει το διαθέσιμο εισόδημα. Η διάρκεια και το μέγεθος των ενεργειακών αναταράξεων συνεπάγεται ισχυρή μετακύλιση στις γενικές τιμές. Σε συνδυασμό με τις ανοδικές πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει σε τιμές άνω του 8% το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο(!), κάτι το οποίο αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για τους πολίτες.

Πρόβλημα και το 2023

Την ίδια στιγμή, οι μισθολογικές πιέσεις θα αλλάξουν τη δυναμική το 2023, καθώς οι εργαζόμενοι θα παζαρεύουν τη χαμένη αγοραστική τους δύναμη, ενώ η Moody’s Analytics προβλέπει ότι ο ελληνικός εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα κλείσει στο σχεδόν ρεκόρ του 7,7% το 2022, προτού ομαλοποιηθεί το 2023 στο 3% και στη συνέχεια συγκλίνει στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ουσιαστικά, ο οίκος προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός και την επόμενη χρονιά.

Από κει και πέρα, σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο που εκπόνησε ο οίκος,, το ΑΕΠ αυξάνεται μόνο κατά 1,9% το 2022 και συρρικνώνεται κατά 1,5% το 2023. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εκπονήσει δυσμενές σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη ανέρχεται μόλις στο 0,2% για το 2022 και ο πληθωρισμός στο 8%...

Γιάννης Αγουρίδης

ΑΥΓΗ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.