Ο κορονοϊός πάει διακοπές...

 
Παροιμιώδης έχει μείνει στη μνήμη των μεγαλυτέρων για τα "μπάνια του λαού", μία αναφορά ότι ο καθένας από μας έχει δικαίωμα στη θερινή απόδραση με παράλληλη της ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα, με την άρση των μέτρων, καθώς όλοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι-, θα μπορούμε να... βρισκόμαστε στους ίδιους χώρους, παρά τον κίνδυνο που επιφυλάσσει η επιδημίας κορονοϊού για τους δεύτερους.

Παρά λοιπόν τις όποιες επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας, ότι ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων με 3 δόσεις και ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων θα πρέπει να διατηρηθεί, η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση της κινητικότητας των πολιτών. Σε αυτό μεταφράζεται η αναστολή επίδειξης των πιστοποιητικών από την 1η Μαϊου....

Ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την υποδοχή εκατομμυρίων πολιτών από άλλες χώρες, όπου φυσικά τα μέτρα έχουν αρθεί εδώ και εβδομάδες. Όμως εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Ο αριθμός των διασωληνωμέων είναι της τάξης των 350 και οι ημερήσιοι θάνατοι άνω των 60 καθημερινά.

Όπως φαίνεται από τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στις 11.500, ενώ μειώνονται σταθερά και οι νέες εισαγωγές. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει ότι πλέον τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τις νέες εισαγωγές.

Έτσι, εκτιμάται ότι σε λίγες εβδομάδες θα καταφέρουμε και λιγότερους διασωληνωμένους να καταγράφουμε, αλλά και θανάτους. Όμως δεν θα είμαστε στο ιδιαίτερα επιθυμητό επίπεδο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μα απότομη άνοδος των κρουσμάτων δεν θα πιέσει το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή αν δεν χαλαρώσουμε απότομα, δεν ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο για νέα έξαρση της πανδημίας.

Πάντως διαπιστώνεται ότι η απόφαση για την εφαρμογή του οδικού χάρτη, είχε ήδη παρθεί από καιρό, απλά οι ανακοινώσεις καθυστέρησαν ώστε να μη δοθεί λάθος μήνα. Μάλιστα είναι αστοχία και πάλι της Κυβέρνησης να αναφέρει ότι ο οδικός χάρτης θα εξετάζονταν και σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τελικά οι ανακοινώσεις προηγήθηκαν.

Φαίνεται δηλαδή πως η επιστημονική κοινότητα διατηρεί μια σχετική επιφύλαξη για το κατά πόσο δεν θα βρεθούμε σε δύσκολο σημείο και πάλι...

news247.gr