Έρευνα για την αποτελεσματικότητα Pfizer και AstraZeneca...

0


 ...για τον κορονοϊό...

Κλινική μελέτη για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων των δύο εταιρειών καταγράφει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της παραλλαγής Δέλτα.

Σύμφωνα με...

την έρευνα των ιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, Πάνου Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου (πρύτανης ΕΚΠΑ), τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν σημαντικό ποσοστό αποτελεσματικότητας, εφόσον χορηγηθούν σε δύο δόσεις.

Τα δεδομένα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine, καταγράφουν ότι η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. 

Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα και 67% για το στέλεχος δέλτα.

Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα. Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατούν τον επόμενο καιρό.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)