Το επιτελικό κράτος ποδοπάτησε τον θεσμό «Σπίτι του Παιδιού»...


Αντα Ψαρρά

Μέσα στον ορυμαγδό των δεκάδων φρικαλέων καταγγελιών νέων ανθρώπων, των πρω
τοφανών προσπαθειών συγκάλυψης και των «βαρυσήμαντων» χωρίς περιεχόμενο δηλώσεων από τα χείλη κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να τραβηχτεί η κουρτίνα και να μιλήσουμε για την ουσία και... την ανάγκη να μπει άμεσα η Ελλάδα στο κάδρο των χωρών που σέβονται τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι ακριβώς αυτή η ουσία που απογυμνώνει όλη την υποκρισία και την αδιαφορία των αρμoδίων.

Στον πάγο μπήκε από την κυβέρνηση των αρίστων ο θεσμός «Το Σπίτι του Παιδιού»...., ένα συγκροτημένο και επίπονο έργο που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας ειδικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, καθηγητές, νομικοί και παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης ειδικευμένοι στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενα έργο που θα έβαζε επιτέλους φραγμό στους διαχρονικούς εφιάλτες ανηλίκων και ενηλίκων, οι οποίοι αναγκάζονται δεκάδες φορές να αναπαράγουν τις τραγικές καταγγελίες τους για κακοποίηση. Και όμως, η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση δεν άρεσε στη σημερινή κυβέρνηση απλώς και μόνο επειδή ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει την ουσία του έργου και παραθέτει τη διαφορά αντιλήψεων, που ίσως εξηγεί τις αγκυλώσεις μπροστά στον εφιάλτη που ζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.


Οι κινήσεις του υπουργείου

Αφού αποφάσισε να κόψει στα δύο το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναθέτοντας το πιο σημαντικό κομμάτι του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και αφού ταλαντεύτηκε μέχρις ότου κατανοήσει ότι οι υπηρεσίες ανηλίκων δεν μπορούν να υπάγονται στη δικαιοδοσία της ΕΛ.ΑΣ., η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέκρινε την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του νέου Ποινικού Κώδικα ως μοναδική θεραπεία των κορυφαίων προβλημάτων στα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αντί, δε, να φροντίσει να λειτουργήσουν έστω οι πρώτες τρεις από τις πέντε έτοιμες δομές «Σπίτι του Παιδιού», σπαταλάει χρόνο για τη δημιουργία επιτροπών όπως αυτή που δημιούργησε 20 νέες διευθύνσεις, αναθέτοντας στην υπηρεσιακή γραμματέα Βασιλική Γιαβή τη στελέχωσή τους.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο γενικός γραμματέας Πάνος Αλεξανδρής ασχολούνται με κοστοβόρες ανακαινίσεις του υπουργείου, με συμβάσεις και αναθέσεις έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικούς οργανισμούς και επιδίδονται σε διαρκείς επικοινωνιακές κορόνες για την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών. Αυτό το επιτελείο έκρινε ότι το έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού δεν είναι επαρκές! Ένας υπουργός βιοπαθολόγος, ένας άπειρος υφυπουργός και δύο νομικοί χωρίς ειδίκευση σε θέματα δικαιωμάτων ανέστειλαν επ’ αόριστον το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Διαχρονική κακοποίηση

Η φρίκη που ξεχύθηκε σαν ποτάμι όλο το τελευταίο διάστημα, η φρίκη που βίωσαν και βιώνουν τα θύματα επιβεβαίωσε ότι οι νέοι αυτοί άνθρωποι είναι ακόμα απροστάτευτοι, αφημένοι στις πολιτικές και ιδεοληπτικές εμμονές του επιτελικού κράτους. Ούτε το συγκλονιστικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη («Ανίκανοι να προστατεύσουν τα κακοποιημένα παιδιά», «Εφ.Συν.» 11.10.2020) για την ανάγκη να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο νομοθετημένος θεσμός «Σπίτι του Παιδιού», ούτε οι εκκλήσεις δικαστικών λειτουργών και κατάλληλα εκπαιδευμένων ειδικών επιστημόνων για την ανάγκη να μπορούν πλέον τα θύματα να καταθέτουν μόνο μία φορά σε ασφαλές περιβάλλον και να μη βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα δεν συγκίνησαν την κυβέρνηση.

Ακύρωσαν έναν έτοιμο νομοθετικά και πρακτικά θεσμό, προτιμώντας να πληρώνουν ενοίκια σε άδεια κτίρια και να έχουν σε αχρηστία ειδικά εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ ψυχολόγους που στάλθηκαν εκεί με χρήματα του Ιδρύματος Νιάρχος για να εκπαιδευτούν σε θέματα κακοποίησης ανηλίκων. Τώρα το υπουργείο, με κύριο κυβερνητικό όχημα τις μεγαλύτερες ποινές, που δεν έχουν καμία σχέση με τη φροντίδα του θύματος και την εξευτελιστική δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται αν επιμείνει στην καταγγελία, ανακοινώνει ότι θα ανακαλύψει την Αμερική!

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...