Οι θεσμικές αλλαγές που έρχονται για τη σεξουαλική κακοποίηση...


 Οι συνεχείς αποκαλύψεις που  δημοσιοποιούνται για το ελληνικό #MeToo έχουν κινητοποιήσει τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, τα οποία σχεδιάζουν θεσμικές αλλαγές για τη σεξουαλική κακοποίηση.  Ήδη, η...  κυβέρνηση κύρωσε  με νόμο τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, καθώς και τη σύστασης 206, οι οποίες αναγνωρίζουν «τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου στην εργασία ως μορφές έμφυλης βίας».

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σύμφωνα  με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων που αφορούν πλημμελήματα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο με τη ρύθμιση αυτή να επανέλθει και ο χρόνος της παραγραφής να «τρέχει» από την ενηλικίωση του θύματος.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στα κακουργήματα (βιασμός τετελεσμένος) κατά ανηλίκων ο νέος Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι η προθεσμία παραγραφής αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.

Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών

Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται ο τρόπος δίωξης των εγκλημάτων αυτών, δεδομένου ότι κάποια από αυτά για να διωχθούν απαιτείται έγκληση από τα θύματα. Κάτι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει λόγω του φόβου που βιώνουν τα θύματα. Η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι όμως η επανεξέταση από την αρμόδια επιτροπή, εν συνόλω, του ισχύοντος πλαισίου ποινών για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, τα οποία ορίζονται σε ειδικό κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα.

Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται  να δοθεί έμφαση στα συγκεκριμένα αδικήματα κατηγοριοποιώντας τα και ορίζοντας συγκεκριμένες ποινές με βάση την ανηλικότητα ή μη του θύματος. Τέλος, θα υπάρξει  διάκριση ανάλογα με το είδος και την έκταση της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας με αποτέλεσμα να τυποποιούνται πολλά και διαφορετικά ποινικά αδικήματα.

Κώδικα Δεοντολογίας για τους οργανισμούς του δημοσίου

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ετοιμάζει Κώδικα Δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του δημοσίου. Θα προηγηθούν διεργασίες σε κάθε φορέα, με την εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκομένων,  ενώ ο εν λόγω κώδικας θα συνοδεύεται και από έναν μηχανισμό για το πώς καταγγέλλονται τα περιστατικά και ποια θα είναι η πρόβλεψη των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η βάση για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, αφού θέτει εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφορών και πρακτικών αλλά και της αντιμετώπισής τους, με απώτερο στόχο οι χώροι πολιτισμού και δημιουργίας να είναι ασφαλή περιβάλλοντα. Επισημαίνεται, ότι το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για να προωθηθούν οι  καταγγελίες στη δικαιοσύνη και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε σύμπραξη και με τους παραγωγούς, για την αυτορρύθμιση του κλάδου στο πνεύμα του νέου κώδικα δεοντολογίας, που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές.