Από την Ολυμπιακή έως την Aegean, μία πανδημία δρόμος...

Η αεροπορική εταιρεία Aegean είχε καθαρά κέρδη 307,4 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πενταετία (ισολογισμοί 2015-2019). Και όταν λέμε καθαρά, εννοούμε καθαρά, δηλαδή έχοντας αφαιρέσει φόρους, τόκους, αποσβέσεις. Η...
εταιρεία στις 31/12/2019 είχε στα ταμεία της 508 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ήταν 164 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας έγινε το 2009 από την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου έναντι τιμήματος 177,2 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε θεωρηθεί αστείο για την εποχή καθώς θεωρείτο ότι ήταν πολλαπλάσια η αξία της.
Αρμόδιος υπουργός εκείνη την περίοδο ήταν αυτός που είναι και σήμερα, δηλαδή ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Η ιδιωτική Ολυμπιακή του Βγενόπουλου, όπως είναι γνωστό απορροφήθηκε τελικά λίγα χρόνια πιο μετά από την Aegean της οικογένειας Βασιλάκη.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ε. Βασιλάκης μίλησε για την κατάρρευση των εσόδων της εταιρείας, για την πεσμένη κίνηση στις αερομεταφορές κτλ και αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης από το κράτος, ανοίγοντας σενάρια για μερική κρατικοποίηση της Aegean.

Μα, με τόσα λεφτά στα ταμεία και τόσα συσσωρευμένα κέρδη κατά την τελευταία πενταετία άνετα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της η Aegean έστω για ένα χρόνο, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση από τις επιπτώσεις του Covid; Γιατί να μην αναλάβουν το κόστος οι μέτοχοι και καλείται τώρα στη ζημιά να βάλει πλάτη το κράτος;

Τί κανόνες είναι αυτοί που θέλουν πάντα ιδιωτικοποίηση του κέρδους και κρατικοποίηση της ζημιάς...

Μπάμπης Πολυχρονιάδης

e-tetradio.gr