Το Πανεπιστήμιο δεν είναι πια προσβάσιμο σε όλους...

| Kafeneio™ |
Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Σε αυτήν τη φράση μπορεί να συμπυκνωθεί η... ασυνέχεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην Παιδεία κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Χθες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της εμφάνιση ανακοίνωσε την...
κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης...
στα πανεπιστήμια και μια σειρά αλλαγών όσον αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ισχύσουν αρχής γενομένης της νέας σχολικής χρονιάς.

«Για τα παιδιά που μπαίνουν στη Γ΄ Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε “καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας”, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας. Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ΄ Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που ανακοινώνουμε είτε σήμερα (σ.σ. χθες) είτε τη Δευτέρα όσον αφορά τις Πανελλαδικές», δήλωσε στο OPEN TV η υπουργός Παιδείας.

Η σημαντικότερη μεταβολή είναι το τέλος της κατηγοριοποίησης σε τμήματα ελεύθερης πρόσβασης («πράσινα» τμήματα), όπου οι υποψήφιοι εισέρχονται με τον βαθμό του Απολυτηρίου τους, και στα τμήματα όπου οι υποψήφιοι έχουν πρόσβαση μέσω του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων («κόκκινα» τμήματα).

«Διαφωνούμε με τον διαχωρισμό των σχολών σε σχολές υψηλού και χαμηλού κύρους. Επίσης διαφωνούμε με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να παίξουν ένα τυχερό παίγνιο επί της ουσίας, να μαντέψουν Οκτώβριο μήνα ποιες είναι οι δέκα σχολές όπου ενδεχομένως μπορεί να μπει κανείς ελεύθερα. Αρα αυτό δεν θα ισχύσει. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός. Θα δίνει κανείς κανονικά Πανελλαδικές και θα εισάγεται σε όλες τις σχολές της χώρας» είπε η υπουργός Παιδείας.

Κακός συνδυασμός
Ομως, αυτό το «όλες» αμφισβητείται έντονα, καθώς, όπως φαίνεται, οδεύουμε ολοταχώς προς μια κατεύθυνση όπου ο αριθμός των εισακτέων περιορίζεται δραστικά, με σκοπό φυσικά την καταφυγή των υποψηφίων σε ιδιωτικής και κοστοβόρας φύσης λύσεις.

Η ίδια η υπουργός επανέλαβε χθες άλλη μια φορά την πρόθεσή της να δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων «με τρόπο δεσμευτικό», όπως τόνισε, αλλά και τη βάση εισαγωγής «πάνω από μία ελάχιστη βάση που θα έχει ορίσει η Πολιτεία». Κι όλα αυτά στο όνομα της «αυτονομίας».

Αν σκεφτούμε και την προχθεσινή απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία των δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία θα παρακολουθούσαν 1.500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, μπορούμε να μιλήσουμε για συντεταγμένη προσπάθεια να προωθηθεί η παραπαιδεία, τα φροντιστήρια και εν γένει η ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η κατάργηση της δυνατότητας να εισάγονται οι απόφοιτοι Λυκείου με μόνο το Απολυτήριό τους στα Πανεπιστήμια δείχνει πάλι την τεράστια άγνοια της υπουργού για τα εκπαιδευτικά, αλλά και τον αχαλίνωτο ρεβανσισμό της. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, όταν το νομοθετημένο από εμάς σύστημα εισαγωγής έδινε αυτό το δικαίωμα για Τμήματα χαμηλής ζήτησης, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το υπάρχον; Η απάντηση είναι σαφέστατη: η υπουργός χθες (σ.σ. προχθές) έδειξε την ευαισθησία της στις πιέσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ και καταργεί τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, χωρίς εξετάσεις, για να λάβουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Σήμερα (σ.σ. χθες) δείχνει την ευαισθησία της στα φροντιστήρια τα οποία μέσα από τους εκπροσώπους τους είχαν εξαπολύσει μια απίστευτη επίθεση ενάντια στη δική μας ρύθμιση. Βέβαια και οι δύο αποφάσεις της είναι ενάντια στις οικογένειες που έβλεπαν διεξόδους για τα παιδιά τους σε αναβαθμισμένα Πανεπιστημία και συνειδητοποιούσαν ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πληρώνουν την παραπαιδεία. Να δούμε πότε θα σταματήσει η υπουργός να υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής. Η αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση προφανώς απειλεί τη Ν.Δ.» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» της ύλης αλλά και για αλλαγές στον τρόπο συνεξέτασης του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Από την κουβέντα δεν μπορούσε φυσικά να λείπει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που δρομολογείται με διάταξη που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά και το ζήτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, η διαδικασία πρόσληψης των οποίων αναμένεται να καθυστερήσει.

Διαλεκτή Αγγελή

efsyn.gr