Τι αντιπολίτευση θα κάνει ο Τσίπρας...

kafeneio sp

“Η αντιπολίτευση που θα κάνουμε θα είναι βασισμένη στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό τόνιζε μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην υπουργός στο newpost.gr, βάζοντας μια...

διαχωριστική γραμμή από την πολιτική που χάραξε το κόμμα την περίοδο 2012-2015 όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση” συμπλήρωνε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου του κόμματος και δείχνοντας πως η αλλαγή πλεύσης είναι δεδομένη.

Πρώην υπουργοί έχουν βρεθεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα, ωστόσο οι καθημερινές ανακοινώσεις των τομεαρχών δείχνουν πως οι “μηχανές” στην Κουμουνδούρου έχουν ανάψει και η “πρόβα τζενεράλε” θα γίνει στο νομοσχέδιο για την αλλαγή της απλής αναλογικής στον “Κλεισθένη” και την κατάργηση του ασύλου.

Ωστόσο, βουλευτές παραδέχονται πως το κόμμα ψάχνει το βηματισμό του αυτές τις πρώτες 17 ημέρες. Η επιθετική αντιπολίτευση φαίνεται να είναι μονόδρομος αφού ο ΣΥΡΙΖΑ με το 31,5% που πήρε στις εκλογές πρέπει να δείξει τη δύναμή του σε σχέση τόσο με τον ΚΙΝΑΛ όσο και με το ΜεΡΑ25. Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει πως “τίποτα δεν πρέπει να πέφτει κάτω” και αυτή η γραμμή θα ακολουθηθεί και μέσα στο καλοκαίρι.

Επειδή το παιχνίδι θα παιχτεί γύρω από την οικονομία δεν ήταν τυχαία η επιλογή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να οριστεί ως ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις η υπεράσπιση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προτεραιότητα, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να αναδεικνύει την κρυφή ατζέντα του Μαξίμου, αλλά και τις αστοχίες των υπουργείων με βάση τα εξαγγελθέντα.

Από την Κουμουνδούρου ήδη μιλούν για ισοδύναμα μέτρα λιτότητας που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση περίπου στα 3 δισ. ευρώ αν θέλει να πραγματοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Ορόσημο θα είναι το φθινόπωρο με τη κατάθεση του προϋπολογισμού όπου στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποιες από τις ελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν το τελευταίο χρόνο θα περιέχονται και ποιες θα βρεθούν εκτός. Αφορούν τα επιδόματα, το ασφαλιστικό ακόμα και το αφορολόγητο παρά τις διαψεύσεις από το Μαξίμου. Στο μεσοπρόθεσμο θα φανεί επίσης τι σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2020 έως και το 2022, συνεπώς η κριτική θα είναι ακόμα πιο στοχευμένη.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώην κόμμα εξουσίας να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του με πολλά στοιχεία ωρίμανσης μέσα σε αυτή, ωστόσο κανένα στέλεχος της Κουμουνδούρου δεν αφήνει έξω από το “κάδρο” τις κινητοποιήσεις βλέποντας πως η κοινωνία, όπως έγινε και στο παρελθόν, μπορεί να πολλαπλασιάσει την πίεση προς την κυβέρνηση.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ασκήσει μια τεκμηριωμένη, δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση και, προφανώς ανάλογα με το τι βρίσκει απέναντί του, να διαμορφώνει τα επιχειρήματά του αλλά, και την ένταση της διαφωνίας του. Μία παρέμβαση η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών, θα πρέπει να αφορά και το κοινωνικό πεδίο, το πεδίο των κοινωνικών αγώνων”, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Το καθαρό πεδίο που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η γεμάτη τετραετία δεν είναι αρωγός στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα αφού δεν έχει κάποιο “χαρτί” στα χέρια του με το οποίο θα μπορούσε να στριμώξει την κυβέρνηση για τη θητεία της. Ακόμα και η αριθμητική ευνοεί τον πρωθυπουργό, καθώς η πλειοψηφία των 158 θεωρείται σε συνθήκες κανονικότητας μη αναστρέψιμη...

newpost.gr