Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που «έκαψαν» τα μέλη του παράνομου κυκλώματος χρυσού

kafeneio sp

Στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων υπηρετούσε ο αστυνομικός, που όπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «kathimerini.gr», είχε απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν από τους «εγκεφάλους» των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης χρυσού...

Μάλιστα όπως αναφέρεται στη δικογραφία το συγκεκριμένο άτομο είχε ενημερώσει το μέλος της σπείρας ότι βρισκόταν στο επίκεντρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Μεταξύ άλλων, είχε ενημερωθεί και για την αναβολή επιχείρησης που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου και η οποία στη συνέχεια αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Αν και η ενημέρωση από τον αστυνομικό είχε γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, διαβεβαίωνε τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επακριβώς εκ νέου.

Εξίσου κομβικός όμως ήταν και ο ρόλος του συνεργού του κατηγορούμενου τηλε-ενεχυροδανειστή. Μεταξύ άλλων το άτομο αυτό είχε επιφορτιστεί με το έργο να μεταφέρει το προς εξαγωγή χρυσάφι στο τελωνείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τη δικογραφία σε διαλόγους που είχε με τον επιχειρησιακό αρχηγό της οργάνωσης είχαν αναφερθεί τα εξής:

Α: Συγγνώμη, βγαίνει μείον 4.350. Το γράφω έτσι;

Β: Οχι, ρε συ δεν θα γράψεις το πραγματικό βάρος εσύ. Με βάση τα χαρτιά, αφαίρεσε λίγα γραμμάρια ότι έγινε απώλεια κι αυτό. Ε, μια απόσταση 10 μέτρα θα... (Ακατάληπτο).

Α: Θες να μου πεις ένα νούμερο δηλαδή ρε; Ηταν 10.

B: Τα δύο χαρτιά σύνολο πόσα είναι;

A: 10

Β: 10 κιλά;

A: Ναι

Β: Γράψε ότι βγήκανε 9 κιλά. 9.100 γρ.

Ο «σωματοφύλακας» και το παρ'ολίγον μπλέξιμο με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Η οργάνωση διέθετε και «σωματοφύλακα» ο οποίος δεν είχε επιλεγεί τυχαία από τα αρχηγικά μέλη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το συγκεκριμένο άτομο είχε χαρακτηριστεί εχέμυθο, καθώς σε προγενέστερη σύλληψή του στο πλαίσιο εξάρθρωσης σπείρας Ρομά δεν αποκάλυψε στοιχεία για τη δράση της, ενώ ήταν και γνώστης πολεμικών τεχνών και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιζόταν η μεταφορά του χρυσού και των χρημάτων προς τον εκάστοτε προορισμό από τυχόν βίαιες ενέργειες αφαίρεσης αυτών.

Οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν και το παρ'ολίγον μπλέξιμο με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Α: Εγώ έφαγα πέσιμο χοντρό.

B: Τι έφαγες;

A: Από ΔΙ.ΑΣ.

B: Τι εννοείς;

A: Πέσιμο. Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά ευτυχώς είχα κάτι χαρτιά μαζί μου...

B: Αυτά που μου έδειχνες πρόσφατα;

A: Ηξερα να μιλήσω και ναι. Κάτι τέτοιο, αντίστοιχο.

B: Ναι.

A: Τους μίλησα εκεί πέρα και εντάξει. Ημασταν για πολύ μπλέξιμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που εξάρθρωσαν το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. συγκέντρωναν και εξήγαγαν στην Τουρκία το χρυσάφι που κατέληγε καθημερινά σε εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια της Αττικής. Ο ημερήσιος τζίρος των δύο εγκληματικών ομάδων υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Κανέλλος.

Μετά από έξι μήνες ερευνών αστυνομικοί προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη 63 μελών των δύο κυκλωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 22 άτομα. Τα μέλη των κυκλωμάτων εξήγαγαν την τελευταία διετία παράνομα ρολόγια, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσό στερώντας από το Ελληνικό Δημόσιο δασμούς που υπερέβαιναν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα.