Η κίνηση-ματ που γέμισε τα ταμεία της Wind Hellas με 250 εκατ.ευρώ

Ένα εξ αρχής δύσκολο εγχείρημα ολοκλήρωσε με επιτυχία η Wind Hellas, καταφέρνοντας να «βγει» στις αγορές και να αντλήσει 250 εκατ.ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης, αν και με «αλμυρό» επιτόκιο.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με ανάδοχους κορυφαίους διεθνείς οίκους, τη JP Morgan και τη Citi....
, προχώρησε στην έκδοση 5ετούς διάρκειας ομολογιών με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. Ευρώ. Εκδότης ήταν η Crystal Almond S.à r.l. , μητρική εταιρεία της Wind Hellas Telecommunications S.A., με τη Fitch Ratings να δίνει αξιολόγηση «Β-« στην Largo Intermediary Holdings Limited (μητρική της Crystal Almond S.a.r.l.) με σταθερό outlook και να θέτει αξιολόγηση Β(ΕΧP)/RRE στους τίτλους που εκδίδει η Crystal Almond, αναφέροντας ότι η αξιολόγηση της Wind Hellas υποστηρίζεται από μια έμπειρη διοικητική ομάδα.


Το βιβλίο προσφορών έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με τη Wind να καταφέρνει τελικά να συγκεντρώσει το ποσό των 250 εκατ.ευρώ, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 10%. Το γεγονός ότι το κουπόνι του δανείου διαμορφώθηκε ψηλά, στο 10%, δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την εικόνα της χώρας στις αγορές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια εταιρεία που πραγματοποιεί το 100% του τζίρου της στην Ελλάδα.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, η εταιρεία πέτυχε πλήρως το στόχο της, συγκεντρώνοντας ένα συγκριτικά μεγάλο ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 175 εκατ.ευρώ και την χρηματοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, αναφέρεται πως οι μέτοχοι της εταιρείας προχωρούν και σε ΑΜΚ ύψους 25 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Wind με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν επιδιώκει να προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και στην επιτάχυνση του επενδυτικού της προγράμματος, με έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς. Σημειώνεται πως η Wind έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη Vodafone για την για από κοινού ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, γνωστά ως New Generation Networks (NGN) ή New Generation Access (NGA), τα οποία προσφέρουν υπερ-υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Οι δύο εταιρείες έχουν εξαγγείλει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1 δισ. Ευρώ (500 εκατ.ευρώ έκαστη), εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν επενδύσεις NGA, στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Χαρακτηριστικά η Wind αναφέρει ότι κατόρθωσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να φθάσει στο 60% σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης στο 4G, με στόχο στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της Wind σε 4G να φτάσει το 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το 2018.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κεφάλαια θα κατευθυνθούν και προς την ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχει η Wind. Στόχος είναι η δυναμική είσοδος της εταιρείας στην συνδρομητική τηλεόραση ώστε να μπορέσει να προσφέρει 3play υπηρεσίες, με τη σχετική προετοιμασία να βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα, σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τη Forthnet, η Wind συνεχίζει να τις παρακολουθεί στενά.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η απόφαση για έξοδο της Wind Hellas στις αγορές πάρθηκε στη βάση των ισχυρών αποτελεσμάτων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας για το 2016 και της επιστροφής της σε λειτουργική κερδοφορία και ανάπτυξη. Στην περυσινή χρήση (2015) η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 472 εκατ.ευρώ και EBITDA 74,8 εκατ. ευρώ.