Failed State…

Μια χώρα έχει τόσο «εκτόπισμα» στη διεθνή σκηνή, ανάλογα με το τι η ίδια κάνει, το τι μπορεί να κάνει (παραπάνω) και πως τη βλέπουν όλοι οι άλλοι…

- Η Ελλάδα πέρασε μια κρίση χρέους.

Από το 2012 ως το 2014 έδειξε να εξαλείφει το έλλειμμά της και να «ελέγχει» το χρέος της....

Από το 2015 της «ξανάφυγε» το έλλειμμα και κατέστη «μη βιώσιμο» το χρέος της.

- Η Ελλάδα ζει σε μια εννιάχρονη ύφεση.

Το 2014 βγήκε στην ανάπτυξη. Μετά ξαναγύρισε στην ύφεση…

- Η Ελλάδα χρειάζεται «αναγκαστικό δανεισμό», δηλαδή Μνημόνια από τους εταίρους της για να σταθεί.

Το 2014 έδειξε ότι μπορεί να βγει στις αγορές και να απαλλαγεί από τα Μνημόνια.

Της έδωσαν, μάλιστα, και πιστοληπτική γραμμή στήριξης τότε, για να δανείζεται στο εξής κανονικά χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς διακυμάνσεις των αγορών.

Όμως, από το 2015 έδειξε ότι χρειάζεται ξανά Μνημόνια για πολλά χρόνια…

- Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να βρει την ανταγωνιστικότητά της.

Ανάμεσα στο 2012 και το 2014 έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Ανέβηκε 50 θέσεις στη διεθνή κατάταξη!

Σήμερα εγκαταλείπει τις μεταρρυθμίσεις εκείνης της περιόδου.

Ή κάνει ό,τι μπορεί για να τις αποτρέψει…

Η Ελλάδα υπό την προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να αποφύγει την τύχη του failed state, δηλαδή του «διαλυμένου κράτους».

Η Ελλάδα υπό την παρούσακυβέρνηση δείχνει ότι πάει ολοταχώς για failed state!

To πιο κρίσιμο «τεστ» όμως, για την Ελλάδα, δεν είναι από την οικονομία ή από τις μεταρρυθμίσεις.

Τα ’φέρε έτσι η μοίρα να έρχεται από τις εξωτερικές της σχέσεις:

- Η Ελλάδα που άνοιξε – ως μη όφειλε – τα σύνορά της στις αρχές του 2015 σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που πολλοί εμφανίζονταν ως «πρόσφυγες», σήμερα καλείται να επιστρέψει 8 αληθινούς φυγάδες από την Τουρκία, που πραγματικά απειλείται η ζωή τους, αν επιστρέψουν, και που αποκλείεται να έχουν «δίκαιη δίκη», αν πέσουν στα χέρια του Ερντογάν!

Αν υπήρχε μια περίπτωση να πρέπει να εφαρμοστούν οι αρχές και οι συμφωνίες περί ασύλου και περί προσφύγων, αυτή είναι η περίπτωση των 8 Τούρκων φυγάδων!

Όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, ή το Πακιστάν…

Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί τον Ερντογάν να ΜΗ επαναφέρει την θανατική ποινή, όπως απειλεί!

Η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως η Ευρώπη, καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει το κύμα αντεκδίκησης με το οποίο σαρώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις του, την Εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση, ολόκληρη την τουρκική κοινωνία.

Αν η Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, παραδώσει τους 8 φυγάδες στο «δήμιό» τους, τότε θα δώσει το μήνυμα ότι έχει ήδη γίνει η ίδια failed state!

Κι ότι τίποτε δεν τη σώζει πια…

Κι αν οι 8 φυγάδες έχουν τη βέβαιη μοίρα, που όλοι γνωρίζουμε ότι θα έχουν τότε η Ελλάδα δεν γλιτώνει:

Στη συνείδηση όλων των Ευρωπαίων η κυβέρνηση μας θα είναι συνυπεύθυνη για τον χαμό τους και η ίδια η Ελληνική Δημοκρατία θα θεωρείται οριστικά «ψοφοδεές κρατίδιο», «διαλυμένο χωρίο», καραγκιοζμπερντές, failed state με τα όλα του…

Επί ενάμιση χρόνο δεχόμασταν αδιαμαρτύρητα να παραβιάζονται τα σύνορά μας από εκατοντάδες χιλιάδες «περίεργους», οι περισσότεροι από τους οποίους ΔΕΝ είναι από τη Συρία και δεν δικαιούνταν το «στάτους» του πρόσφυγα, αρκετοί απ’ αυτούς βρέθηκαν με πλαστά διαβατήρια, κάμποσοι διακινούν διάφορα «πράγματα», σε νάϊλον φακελάκια με άσπρες σκόνες μέσα, οι περισσότεροι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, ούτε τα χρήματα που έδωσαν όταν ξεκίνησαν την «Οδύσσειά» τους, ούτε τα μετρητά που έχουν πάνω τους, ούτε τα υπερσύγχρονα κινητά με τα οποία τους έχουν εφοδιάσει οι «διακινητές» τους και κάποιοι εμφανίζουν ως δήθεν «οικογένειές» τους γυναικόπαιδα που ΔΕΝ μιλάνε την ίδια γλώσσα μ’ αυτούς.

Αν, λοιπόν, όλα αυτά τα δεχθήκαμε και πήγαμε να τα «φορέσουμε» με το ζόρι και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά μόλις προέκυψε μια πραγματική περίπτωση που αφορούσε ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρέωση παροχής ασύλου, εμείς κάναμε τα ακριβώς αντίθετα, τότε πράγματι, θα μας θεωρούν εις το εξής… καραμπινάτο failed state!

Αν πέρσι υποταχθήκαμε πλήρως στα κυκλώματα των διακινητών, αν ακόμα δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη και να διαχωρίσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες από τους παράνομους λαθρομετανάστες, και μόλις προκύψει ανάγκη παραδίδουμε αληθινούς πρόσφυγες στους δημίους τους, τότε θα μας ξεγράψουν οριστικά!

Και κανείς δεν θα έχει διάθεση ούτε να δανείσει, ούτε να στηρίξει, ούτε να σώσει, ούτε να διακινδυνεύσει για ένα τέτοιο… μπουρδέλο,

χίλια συγγνώμη, failed state θέλω να πω!

Μπορεί να είναι άδικο, αλλά στην «επικοινωνιακή» εποχή που ζούμε, οι εντυπώσεις είναι ισχυρότερες από την πραγματικότητα.

Και οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν διεθνώς, αν η Ελλάδα κάνει ένα τέτοιο «ανοσιούργημα» θα αμαυρώσουν ανεξίτηλα την εικόνα της.

Ιδιαίτερα αν οι φυγάδες επιστραφούν και μετά εκτελεστούν ή κακοποιηθούν.

Όπερ και βέβαιον, φυσικά…

Μπορεί να ανέχθηκαν την αβελτηρία μας, μπορεί να κατάπιαν πέρσι τα καραγκιοζιλίκια του Βαρουφάκη, μπορεί να κράτησαν την ψυχραιμία τους όταν τους ζητούσαμε να μας… δανείσουν κι άλλα και μετά να μας… σβήσουν τα χρέη που μας έχουν ήδη δανείσει (!), μπορεί να έκαναν υπομονή όταν οι «φωστήρες» μας τους απειλούσαν ότι θα τους ξαποστείλουν… τζιχαντιστές, μπορεί το ένα, μπορεί το άλλο, αλλά αν επιστρέψουμε τους 8 φυγάδες και κάνουμε κουρελόχαρτο όλες τις «ανθρωπιστικές αρχές που ως σήμερα κανοναρχούμε, αυτό θα είναι – πιθανότατα - η σταλαγματιά που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα φοβάται, όχι τόσο μη μας επιτεθεί η Τουρκία.

Πώς να μας επιτεθεί αυτή τη στιγμή;

Δεν ελέγχει το στρατό της, ακόμα… ψάχνει να βρει ελικόπτερα και πλοία, που της λείπουν, έχει «αποκεφαλίσει» όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεών της και το ηθικό τους είναι στο μηδέν!

Ο Τσίπρας όμως, φοβάται πως αν δεν του επιστρέψουμε τους φυγάδες, ο Ερντογάν θα ανοίξει την «κάνουλα» των λαθρομεταναστών ξανά…

Δίκιο έχει να το φοβάται, εδώ που τα λέμε.

Αλλά το πρόβλημα του Τσίπρα είναι ότι στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστεί ο ίδιος να κλείσει τα σύνορά της χώραςκαι να «μπουζουριάσει» τους λαθρομετανάστεςπου περιφέρονται ανεξέλεγκτοι στα νησιά μας και στα υπόλοιπα hot spots. Ώστε να αναγκαστούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ΜΗΝ έρχονται κατά δω μεριά…

Όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε ελέγξει πλήρως το πρόβλημα των «ροών».

Το πρόβλημα με τον Τσίπρα, λοιπόν, είναι ότι οδηγείται να αναθεωρήσει ολόκληρη τη εγκληματική πολιτική του στο λεγόμενο «προσφυγικό» που ήταν στην πραγματικότητα κυρίως… «λαθρομεταναστευτικό» και να επιστρέψει άρον-άρον στην πολιτική του προκατόχου του, που φαίνεται πια ως η μόνη λύση.

Αυτό όμως ο Τσίπρας δεν το αντέχει. Ούτε οι δικοί του πολύ περισσότερο…

Αν λοιπόν, δεν θέλει, ή αν δεν αντέχει ο Τσίπρας, να κρατήσει τη μόνη στάση που δεν καθιστά τη χώρα μας failed state στα μάτια όλου του υπόλοιπου κόσμου, ας παραιτηθεί!

Κι ας ζητήσει το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης, χωρίς τον ίδιο Πρωθυπουργό, αλλά και με απόλυτα στήριξη από τον ίδιο σε όσα χρειαστούν να γίνουν από δω και στο εξής.

Και στους χειρισμούς για το θέμα των 8 Τούρκων φυγάδων, και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα.

Φυσικά στο βάθος και εκλογές, ως το τέλος του χρόνου.

Φυσικά με τον σημερινό εκλογικό νόμο, έτσι κι αλλιώς…

Αλλά είναι η μοναδική πλέον ευκαιρία του Τσίπρα να «αιφνιδιάσει» πραγματικά όλους τους άλλους.

Αλλά να τους αιφνιδιάσει αποχωρώντας ευσχήμως, όχι ψάχνοντας τρόπο να παραμείνει.

Είναι ακόμα ο μόνος τρόπος να πέσει, ίσως, στα μαλακά.

Αλλιώς θα χρεωθεί ένα «ανοσιούργημα» που δεν το αντέχει ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα.

Και θα του μείνει για πάντα στο κούτελο η ρετσινιά πως παρέλαβε χώρα και την κατάντησε failed state.

antinews.gr