Το διεφθαρμένο Αζερμπαϊτζάν η πρώτη χώρα στην οποία θα διοργανωθούν οι παρθενικοί Ευρωπαϊκοί Αγώνες

Το διεφθαρμένο Αζερμπαϊτζάν η πρώτη χώρα στην οποία θα διοργανωθούν οι παρθενικοί Ευρωπαϊκοί Αγώνες - MediaΑν θυμάστε τη χώρα του Αζερμπαϊτζάν για τις επενδυτικές της επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση, θα πρέπει τώρα να την ξαναθυμηθείτε και για έναν άλλο λόγο.

Θα είναι η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ευρωπαϊκούς Αθλητικούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Ευρωπαίων, που καθιερώνονται από φέτος ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής....
να τους διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια σε μία χώρα της Ευρώπης.

Πληθαίνουν πάντως οι φωνές που αμφισβητούν τον συμβολισμό της επιλογής αυτής, και ιδιαίτερα την ανάθεση σε ένα αμφιλεγόμενο κράτος ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος Ολυμπιακής εμβέλειας.

Το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται άντρο διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον 33 δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και μπλόγκερ τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της δημοσιοποίησης των απόψεών τους.

Έντονη είναι η ανησυχία της οργάνωσης Human Rights Watch σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης που αφορά την ακτιβίστρια Λέιλα Γιουνούς και του συζύγου της Αρίφ, ο οποίος είναι ιστορικός. Βρίσκονται στη φυλακή από το περασμένο καλοκαίρι με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και της προδοσίας. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει στην οργάνωση Human Rights Watch να την επισκεφθεί, χωρίς να έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Για ποιο λόγο όμως η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά στις φωνές που μιλούν για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφήνει το Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει πρώτο τη δημιουργία ενός νέου αθλητικού θεσμού, στον οποίο θα συμμετέχουν 6 χιλιάδες αθλητές από 50 χώρες;

Η μπλόγκερ Αρζού Γκεϊμπουλάγεβα – η οποία κινδυνεύει να συλληφθεί – πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους του για να προσελκύσει «δυνατούς» φίλους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το καταφέρνει με αντάλλαγμα τη σιωπή.

Για τον λόγο αυτόν οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο ένωσαν τη φωνή τους για να ζητήσουν από τους ηγέτες του κόσμου να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο έδαφος της πρωτεύουσας Μπακού.

Ο αυταρχικός και κραταιός άνδρας του Αζερμπαϊτζάν Αλμάρ Αλίεφ δεν πρόκειται να κάνει πίσω και για έναν ακόμα λόγο: Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις καταγγελίες περί διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και των ακριβών γούστων της πρώτης κυρίας των Αζέρων...