Αδύνατη η επιστροφή του 1,2 δισ. στην Ελλάδα - Tο "μπαλάκι" στον EFSF πέταξε το Euro Working Group - Από κόσκινο η λίστα

Αδύνατη η επιστροφή του 1,2 δισ. στην Ελλάδα - Tο `μπαλάκι` στον EFSF πέταξε το Euro Working Group - Από κόσκινο η λίσταΣτο ΔΣ του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) παραπέμπει το Euro Working Group το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή ποσού ύψους των 1,2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).


Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλαβε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή των χρημάτων που στάλθηκαν εκ παραδρομής και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF, όπου για να εγκριθεί το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι απαραίτητο να υπάρξει ομοφωνία, κάτι που δεν συνέβη σήμερα.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕFSF και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνο.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ζητήσει από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα προορίζονταν για ανακεφαλαίωση των τραπεζών, κάτι που σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα “ρίξει” στη ρευστότητα και θα έπρεπε να δεσμευτούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερόητας για τον αρχικό τους σκοπό. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπέζων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει "ανάσα" στη ρευστότητα με επένδυση των διαθέσιμων σε κρατικά ρέπος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση στη τηλεδιάσκεψη ήταν εφ'όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Όσον α φορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, αλλά μόνο διαρθρωτικά.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι εταίροι πιέζουν την ελληνική πλευρά για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη λίστα.

Ο φάκελος των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς και στη συνέχεια να πάει στο Eurogroup. Εκεί θα παρθεί η απόφαση για σταδιακή παροχή ρευστότητας προς την Αθήνα.