μικροί λαοί - Μεγάλοι Λαοί.


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


Μετά την ήττα της Γερμανίας το 45, οι περισσότεροι γερμανικής καταγωγής κάτοικοι της Sudety εγκατέλειψαν τις εστίες τους, γιατί,  όπως οι δικοί μας Τσάμηδες είχαν «παραφερθεί».  Κάθε χρόνο γιορτάζεται στη Γερμανία η Ημέρα των Γερμανών από τη Sudety ή Sudeten (Sudetendeutschen Tag) με 150.000-300.000 συμμετέχοντες παρουσία πολλών πολιτικών των συντηρητικών κυρίως κομμάτων( CDU, CSU κ.α.), παλαιότερα και καγκελαρίων, με σύνθημα «δεν ξεχνάμε την πατρίδα μας (Heimat)  Το.......
σύνθημα του 2012 ήταν «φροντίζουμε το παρελθόν-σιγουρεύουμε το Μέλλον( Herkunft pflegen - Zukunft sichern“) του 2013 ήταν «Το Μέλλον χρειάζεται Πατρίδα» („Zukunft braucht Heimat“).
Ο πρόεδρος της Τσεχίας Β. Κλάους αρνιόταν επίμονα να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας του 2007 αν πρωτύτερα οι γερμανοί δεν αναγνώριζαν επίσημα ότι παραιτούνται από τυχόν αποζημιώσεις των προσφύγων, όπως προέβλεπε ο «Χάρτης Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ», κάτι που αρνήθηκαν βεβαίως οι γερμανοί. Το Νοέμβριο του 2009, υποχρεώθηκε τελικώς ο πρόεδρος της Τσεχίας Β. Κλάους να την υπογράψει «με βαριά καρδιά», όπως έγραψαν με ικανοποίηση όλες οι γερμανικές εφημερίδες στις 03.11.2009.

Φαίνεται πως οι «μεγάλοι λαοί» πιστεύουν στα παραμύθια και όταν γράφω μεγάλοι δεν εννοώ οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μεγάλοι. Μεταξύ Ελλάδος και Περσίας εξαφανίστηκαν εκατοντάδες ιστορικοί λαοί (Χετίτες, Χαλδαίοι, Ασσύριοι, φοίνικες κ.α.) γιατί δεν πίστεψαν στον εαυτό τους και συμβιβάστηκαν με την ήττα τους. Επιβίωσε όμως ένας μικρός λαός, που δεν είχε καμία σχέση με τους Γαλάτες του Αστερίξ και του Πανοραμίξ με τα θαυματουργά βότανα (παραμύθι των γάλλων και όνειρο όλων των λαών της γης) γιατί πίστευε στον εαυτό του. Αυτός ο ασήμαντος και άγνωστος, μέχρι την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, νομαδικός λαός, κινδύνευσε άπειρες φορές με εξαφάνιση, γιατί ποτέ του δε συμβιβάστηκε με τους κατακτητές του. Αυτός ο λαός πίστεψε στα παραμύθια και σήμερα κυριαρχεί παγκοσμίως σε οικονομικό και σε πολιτισμικό επίπεδο. Εχει επιβάλει τη θρησκεία και την ιστορία του στη μισή ανθρωπότητα, πιστό στη ρήση του Ηράκλειτου «εάν μη έλπηται ανέλπιστον ουκ εξευρήσει»(εάν δεν ελπίζεις δε θα πετύχεις το ανέλπιστο)

Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και διακρίνει τους μεγάλους λαούς από τους υπό εξαφάνιση μικρούς. Δεν υπάρχουν σήμερα λαοί που να καλλιεργούν τους ιστορικούς τους μύθους περισσότερο από τους λαούς των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, Ισραήλ, Τουρκίας κ.λ.π.
Στην Κριμαία δε συγκρούονται μόνο οικονομικά συμφέροντα αλλά και εθνικοί μύθοι υπεροχής.