Ιντερνετ: Σε 25 χρόνια άλλαξε τον κόσμο


Μέσα σε μία γενιά έχτισε έναν ψηφιακό κόσμο και άλλαξε την ανθρωπότητα για πάντα. Εχει περάσει μόλις ένα τέταρτο του αιώνα από τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), όμως εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου δεν μπορούν να θυμηθούν πώς ήταν όχι μόνο το Διαδίκτυο αλλά και η ζωή πριν από αυτόν.


Ούτε ο «πατέρας» του, Τιμ Μπέρνερς-Λι, φανταζόταν ότι η ιδέα του για ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών και δικτύων που........
θα χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη ομάδα πρωτοκόλλων επικοινωνίας θα γνώριζε τέτοια διάδοση. Ομως για τον ίδιο αυτά τα 25α γενέθλια είναι αφορμή για μια νέα σελίδα: μια εποχή κατά την οποία «θα ξεκλειδώσουμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες» του WWW και θα είναι ελεύθερος και προσβάσιμος σε όλους. Εκτός από το ότι τρεις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στον Ιστό, τον πρόεδρο του WWW Foundation ανησυχούν τα εμπόδια που θέτουν οι δυνάμεις του εμπορίου και των κυβερνητικών υπηρεσιών κατασκοπείας.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
1989 ο «πατέρας» του WWW
Ηταν 12 Μαρτίου 1989 όταν ο «πατέρας» του WWW, Τιμ Μπέρνερς Λι, 34χρονος τότε μηχανικός λογισμικού στο CERN, παρουσίασε την εργασία του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μια πρόταση».
1991 Οι πρώτες ιστοσελίδες
Αν και η πρόταση του Μπέρνερς Λι θεωρήθηκε τολμηρή, ο Παγκόσμιος Ιστός, βασισμένος στο πρωτόκολλο HTTP, γίνεται πραγματικότητα με την εμφάνιση των πρώτων ιστοσελίδων, οι οποίες δεν απευθύνονταν στο ευρύ κοινό.
1993-1994

Mosaic-Netscape Σε αυτό βοηθά η δημιουργία του φυλλομετρητή για την πλοήγηση στο Ιντερνετ, του Mosaic, προδρόμου του Netscape που εμφανίστηκε το 1994 διατηρώντας μερίδιο 80% της πίτας χρήσης του www.
1996 Internet Explorer 3.0
Ο φυλλομετρητής Internet Explorer 3.0 διατίθεται με τα Window 95 και θέτει την κυρίαρχη στην αγορά των υπολογιστών Microsoft υπό το βλέμμα των αντιμονοπωλιακών υπηρεσιών σε ΕΕ - ΗΠΑ.
2001 Η Wikipedia
Ιδρυση της Wikipedia ως ενός «παγκόσμιου, συλλογικού εγκυκλοπαιδικού εγχειρήματος που έχει συσταθεί στον Ιστό», στο οποίο ο καθένας έχει πρόσβαση και μπορεί να τροποποιήσει. Η αγγλόφωνη έκδοση έχει σήμερα 4,5 εκατ. λήμματα.
1997 Μηχανή αναζήτησης Google
Η μηχανή αναζήτησης Google αλλάζει ριζικά την αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό χάρη στην αποτελεσματικότητά της στο να δίνει εξαιρετικά σχετικά αποτελέσματα και εμφανίζεται ως μια διέξοδος σε ολόκληρο τον WWW.
1998 Το μπλόγκιν
Αν και το μπλόγκιν χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του '90, το Open Diary γίνεται η πρώτη πλατφόρμα που ενθαρρύνει απαντήσεις και σχόλια αναγνωστών σε δημοσιεύσεις σε μπλογκ.
2001 Η Wikipedia
Ιδρυση της Wikipedia ως ενός «παγκόσμιου, συλλογικού εγκυκλοπαιδικού εγχειρήματος που έχει συσταθεί στον Ιστό», στο οποίο ο καθένας έχει πρόσβαση και μπορεί να τροποποιήσει. Η αγγλόφωνη έκδοση έχει σήμερα 4,5 εκατ. λήμματα.
2003 Λογοκρισία
Η κινεζική κυβέρνηση ξεκινάει την παρακολούθηση και λογοκρισία του Ιστού μπλοκάροντας ιστοσελίδες και σελίδες που αναφέρουν συγκεκριμένους όρους.
2004 Το Facebook
Ιδρυση του κοινωνικού δικτύου Facebook από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το Facebook, το οποίο είναι δωρεάν, έγινε προσβάσιμο στο ευρύ κοινό το 2006 και σήμερα αριθμεί 1,23 δισ. ενεργούς χρήστες.
2007 Το iPhone της Apple
Το πρώτο iPhone, το έξυπνο κινητό της Apple, έφερε ακόμα μία επανάσταση στον χώρο του διαδικτύου, αφού αύξησε τον αριθμό των online χρηστών και έδωσε τη δυνατότητα πρόσβασης στον www από παντού.
2008 Νέες υπηρεσίες από την Google
Η Google λανσάρει μια σειρά υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού της φυλλομετρητή για την πλοήγηση στο διαδίκτυο, τον Chrome.
2010 Wikileaks
Η ιστοσελίδα Wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύει τα πρώτα διαβαθμισμένα αμερικανικά τηλεγραφήματα και ένα βίντεο του 2007 με τη δολοφονία Ιρακινών αμάχων.
2011 Η Αραβική Ανοιξη
Οι δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, στην εξάπλωση των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης που ταρακούνησαν τον αραβικό κόσμο.
2012 Πειρατεία - Δικαιώματα
Τα αμερικανικά νομοσχέδια SOPA και PIPA για την πειρατεία και τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο πυροδοτούν αντιδράσεις. Στη θέση τους υπεγράφη το ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) από έξι χώρες.
2013 Σνόουντεν: Το «βαθύ λαρύγγι» της NSA
Διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσε το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, ξεσκεπάζουν ένα πρόγραμμα-μαμούθ κατασκοπείας, στο οποίο εμπλέκονταν ΗΠΑ και Βρετανία και κολοσσοί της τεχνολογίας.