Ελεύθερος με εγγύηση 1.000.000 ευρώ ο Μιχάλης Καρχιμάκης

Ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατομμυρίου ευρώ και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του στον 3ο τακτικό ανακριτή Αθηνών Δημ. Φούκα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παραβίαση απορρήτων πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος. 
Ο κ. Καρχιμάκης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από αναφορά με ημερομηνία 11.4.2013 υπαλλήλου της ΕΥΠ προς τον......

διοικητή της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός φέρεται να λάμβανε από υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα των απόρρητων συντασσόμενων κάθε μήνα "αναφορών κατάστασης ασφαλείας - εκτίμησης απειλής", των ημερήσιων δελτίων ενημέρωσης και λοιπών εγγράφων που απευθύνονταν προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας. 
Επίσης, φέρεται ότι έπεισε άγνωστο υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ να του παραδώσει αντίγραφα  εγγράφων με πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούσαν την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον και εξέφρασε την πικρία του για την άσκηση δίωξης σε βάρος του. 

Σχετικά με την προσωπικότητά του και την μάχη που έδινε για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, κατέθεσαν υπέρ του, οι πρώην υπουργοί, Δημ. Ρέππας, Φιλ. Πετσάλνικος και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε:

«Η κατηγορία δεν αντιστοιχεί στο πρόσωπο μου και στην πάγια δράση και συμπεριφορά μου χάριν και υπέρ του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος .

Κυρίως όμως δεν αναλογεί στο υλικό της δικογραφίας.

Ως εκ τούτου είμαι απολύτως βέβαιος ότι η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της θεσμικής της λειτουργίας θα απολήξει στην αναγνώριση της αθωότητας μου.

Ασφαλώς δεν κατεβλήθει η εγγύηση του 1.000.000 ευρώ δεδομένου άλλωστε ότι δεν το επιτρέπουν τα ίσχνα οικονομικά μου».