Για χάρη της "Ελιάς" οΙ Ευρωβουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε δημόσια την πρόταση για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.
Μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στην ετήσια εκδήλωση του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει καταθέσει την ιδέα αυτή από το 2000 που ήταν........

γραμματέας της ΝΔ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά πολλοί συμφωνούν με αυτήν την πρόταση αλλά τελικά ξεχνιέται και δεν υιοθετείται και στήριξε την πρόταση του στην ανάγκη τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και οι ευρωβουλευτές να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες και να αντλήσουν δύναμη και κύρος απ΄ αυτούς σε μια νέα φάση όπου διευρύνονται οι εξουσίες του Ευρωκοινοβουλίου ( ως γνωστόν συμβάλλει πια αποφασιστικά στην έγκριση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού που αποτελεί μια από τις κορυφαίες δράσεις της Ε.Ε).

Επ΄ αυτού ρωτήθηκε χτες αργά το βράδυ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διάλογος ήταν ο εξής:
 
Δημοσιογράφος: Tο ενδεχόμενο σταυρού στους Ευρωβουλευτές υπάρχει; To συζητάτε;
 
Eυ.Βενιζέλος: Σε πολλές χώρες υπάρχει. Ο,τιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι"

Η αναφορά του κ. Βενιζέλου πυροδότησε τις φήμες και όπως έγινε γνωστό, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ώστε οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό και όχι με λίστα όπως συνέβαινε ως τώρα.

Το ζήτημα φαίνεται έστω και άτυπα να επιβεβαιώνεται από ΠΑΣΟΚ και Μέγαρο Μαξίμου με την προσθήκη ότι το ψηφοδέλτιο θα εμπεριέχει 42 υποψήφιους, τον διπλάσιο δηλαδή αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι δύο κυβερνώντες απαλλάσσονται από τριβές για την λίστα και πετάνε το "μπαλάκι"  στους ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ όπου η "Ελιά" και οι επαφές με την κίνηση των "58" δημιουργούσαν ένταση για τον τρόπο επιλογής, ξεπερνιέται ένα αγκάθι. Οι "58" ήθελαν προκριματικές εκλογές, αλλά επ΄ αυτού υπήρχαν έντονες επιφυλάξεις.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα για την αλλαγή και την ισχύ της εκλογικής διαδικασίας από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, τότε δεν αποκλείεται στη Συνδιάσκεψη που ετοιμάζεται για την συγκρότηση της "Ελιάς" στα τέλη Φεβρουαρίου να στηθεί κάλπη για την σύνταξη του καταλόγου των 42 που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο.

Πάντως προς το παρόν μένει να δούμε αν το θέμα θα επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση και αν θα μπορεί να ισχύσει από τις φετινές ευρωεκλογές.