Το λάδωμα έπιασε τόπο....Με τα 800.000€ στο Παγκόσμιο του μπάσκετ

Του Σπύρου Γουδέβενου

Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, καθώς όπως έγινε επίσημα γνωστό εξασφάλισε τη μια από τις τέσσερις wild cards. Η Fiba αναφέρει, ότι εκτιμήθηκαν σειρά αθλητικών κριτηρίων και έτσι κάπως μας σερβίρεται, ότι τα καταφέραμε......
Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι!

Όπως είχαμε γράψει στο άρθρο, ""Λαδώνουμε" την FIBA με 800.000€, για να παίξουμε στο παγκόσμιο του μπάσκετ! Λεφτά υπάρχουν!" Η Ελλάδα κατέθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία 800.000 ευρώ, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της, σε ό,τι αφορά της wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν θα την πάρουμε; Αυτό είναι το πιθανότερο

Σε μία διαδικασία που οι Ιταλοί και Γερμανοί την χαρακτήρισαν, "ανήθικο πλειστηριασμό", και αποχώρησαν. Και αν οι Ιταλοί βιώνουν την οικονομική κρίση, οι Γερμανοί απλά στάθηκαν με αξιοπρέπεια.

Δεν με ενδιαφέρει ειλικρινά, κριτικές του τύπου, "είσαι ανθέλληνας", "δεν σε ενδιαφέρει η εικόνα της χώρας", και άλλα κλισέ, που άκουγα από την πλειοψηφία του περιβάλλοντος μου, όταν, είχα εναντιωθεί στην ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004! Είμαι φίλος του μπάσκετ, είναι με διαφορά το "εθνικό" μας άθλημα, αφού πέραν των επιτυχιών των ομάδων μας, είναι ένα άθλημα που μας ταιριάζει και ως ιδιοσυγκρασία. Αλλά δεν ξεχνώ, ότι εμείς, οι Έλληνες, εκπροσωπούμε από την αρχαιότητα, την ευγενή άμιλλα στον αθλητισμό, και η παραπάνω "εμπορική διαδικασία", ουδεμία σχέση έχει, με το "Ολυμπιακό πνεύμα", ούτε περισσότερο με το Ελληνικό πνεύμα.

Το ποσό των 800.000€ το κατέθεσε στην Fiba η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Μην βιαστείτε να πείτε, η ομοσπονδία έχει χορηγίες, αφού το ποσό από αυτές είναι περιορισμένο, σε σχέση με την ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Η Πολιτεία, λοιπόν, θέλοντας να ενισχύσει το άθλημα στην χώρα, και να το προκρίνει ως διέξοδο στην νεολαία, δίνει κάποια εκατομμύρια στην εν λόγω ομοσπονδία. Και η Ομοσπονδία, που παρεμπιπτόντως έχει την ίδια διοίκηση εδώ και 30 χρόνιααντί να ενδιαφερθεί για την ενίσχυση του σχολικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, ώστε η νεολαία μας να ασχολείται με τον αθλητισμό, αποφασίζει να "λαδώσει" με αυτό το πόσο, σε περίοδο τρομερής οικονομικής κρίσης, την Fiba για να παίξουμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Και "μπασκετικά" καθαρά να δούμε το θέμα, μία χώρα που σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, πρωταγωνιστούμε εδώ και 25 χρόνια, είναι μεγάλη ξεφτίλα να μπαίνουμε στην διαδικασία να "λαδώσουμε", για να μας πει σήμερα η Fiba, ότι τηρούμε τα "αθλητικά" κριτήρια!

Όπως και το 2004, έτσι και σήμερα, λέω, ότι ασχέτου της κρίσης, η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας δεν μας αναλογεί η συμμετοχή σε κάθε εμπορευματοποιημένη αθλητική διοργάνωση. 

Βάλτε κύριοι της Ελληνικής Πολιτείας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, την wild card, εκεί που ξέρετε! Και δεν σας έχει νομιμοποιήσει κανένας, να εξευτελίζετε την όποια αξιοπρέπεια μας έχει απομείνει!

Αν περίσσευαν και από κάποιους τα 800.000€,να θυμηθούμε πόσοι μισθοί, συντάξεις, κόπηκαν για 200 και 300 χιλιάρικα!