Σε Eξεταστική για όλα τα εξοπλιστικά προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις αποκαλύψεις γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων σχετικά με τις μίζες
που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχει σοκάρει όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα  οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν το μέγεθος του σκανδάλου.

Με δεδομένο ακόμα ότι από τις καταθέσεις Κάντα και Ευσταθίου δεν έχουν αποκαλυφθεί τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην ιστορία ενώ έχουν αναφερθεί ονόματα ανθρώπων που έπαιξαν δευτερεύοντα ρόλο –φυσικά με το αζημίωτο- τα στελέχη της Κουμουνδούρου συζητούν όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην ιστορία.

Η αρχική σκέψη είναι να κατατεθεί ένας νέος νόμος που ο οποίος θα θωρακίζει την όλη διαδικασία γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα απαγορεύοντας με αυτό τον τρόπο την συμμετοχή των μεσαζόταν.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί πάντως στην Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής Ν. Βούτσης όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» σχετικά με το τι πρόκειται να πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Νομίζω ότι πρέπει να τα σκεφτούμε όλα είπε. Εγώ θα έθετα δημόσια για συζήτηση και σκέψη, ακόμα και την ιδέα της επαναφοράς της γενικότερης εξεταστικής γιατί ήταν και η μεγάλη υπόσχεση που είχε δώσει ο Σαμαράς πριν τις εκλογές του 2012 για την οικονομία.

Άρα καθώς μπαίνουμε σε εκλογικό χρόνο και πιθανά σε σύντομες πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις, πιστεύω ότι είναι σημαντικό «όπλο» για τη δικαιοσύνη, - πέραν της πραγματικής δυνατότητας να ανοίξουν τα πράγματα σε βάθος χρόνου,- είναι και το θέμα της γενικότερης εξεταστικής. Όλα λοιπόν είναι υπό σκέψη κατά τη γνώμη μου.

Αναφερόμενος μάλιστα στους λόγους για τους οποίους είναι ανάγκη  να βρεθούν οι υπεύθυνοι των σκανδάλων που συνετέλεσαν η χώρα να βρεθεί στο σημείο που είναι σήμερα ο Νίκος Βούτσης είπε:

«Πρώτον, γιατί υπάρχει μία λαϊκή απαίτηση βαθύτατη και καθόλου λαϊκίστικη για να αποδοθεί δικαιοσύνη, για να επανακαταγραφεί και να ανασυντεθεί η συλλογική μνήμη γύρω από το τι συνέβη στη χώρα την τελευταία δεκαπενταετία.

Δεύτερον, είναι κρίσιμο απέναντι στον πόλεμο με τους σπόνσορες των νέων πολιτικών «τζακιών» που θέλουνε για τη μετά-μνημόνιο εποχή να σώσουνε ξανά τη χώρα! Και αναφέρομαι στους «εκσυγχρονιστές».

Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί εκεί που θα πρέπει να αποδοθεί και κυρίως –κι εμάς αυτή η πλευρά μας ενδιαφέρει, το αντιλαμβάνεστε- να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες. Να επισημάνουμε, επίσης, δυο πλευρές.

Να υπάρξει αποενοχοποίηση της συλλογικής μνήμης ως προς το ποιοι και ποιες πολιτικές φέρανε το χρέος και δεύτερον να υπάρξει προληπτικά η συλλογική πρόνοια, η εθνική συλλογική πρόνοια για να μην έχουμε καινούργιους σωτήρες τέτοιου τύπου.

Είναι δύο επιπλέον πλευρές της δικαστικής οδού, δηλαδή του πόσοι υπουργοί, δομές  εκείνης της εποχής θα τεθούν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης