Γιατί τα νερά του Θερμαϊκού έχουν γίνει πορτοκαλοκόκκινα

Γιατί τα νερά του Θερμαϊκού έχουν γίνει πορτοκαλοκόκκινα [εικόνα]Τα νερά της θάλασσας έχουν αποκτήσει ένα πορτοκαλοκκόκινο χρώμα το οποίο σκεπάζει σαν χαλί την επιφάνεια και η πυκνότητά του εμποδίζει τη θέα του βυθού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού σάιτ thestival.gr πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο δεν προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες...

Το φαινόμενο ονομάζεται ερυθρά παλίρροια και εξετάζεται επιστημονικά από το 1970. Όπως δήλωσε στο thestival.gr η καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρια Μουστάκα, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες δεν εμπνέει ανησυχία. Για μια πιο ασφαλή εκτίμηση, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει εξέταση του δείγματος προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς αν έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι τοξικοί μικροοργανισμοί από το φυσιολογικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα η ερυθρά παλίρροια μπορεί να κρατήσει από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των μικροοργανισμών που έχουν συγκεντρωθεί στην επιφάνεια της θάλασσας.