Η « κουλτουρα» των μεταναστων, ο κ Δένδιας και η υποκρισία

Του Πέτρου Τρουπιώτη

   Σημαντικές αλλαγές στην δομή της Ελληνικής Αστυνομίας ( άλλα και της  πυροσβεστικής) προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολιτη, με νομοσχέδιο που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έφερε στην Βουλή ο υπουργός Ν Δένδιας.  Δεν ξέρω αν το νομοσχέδιο είναι καλό , αν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την γραφειοκρατία και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας . Με τις πρώτες παρατηρήσεις των ειδικών  φαίνεται ότι .....κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Το βέβαιο είναι ότι όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε η αστυνομία, που τις τελευταίες δεκαετίες καλείται να αντιμετωπίσει εντελώς νέα και τελείως διαφορετικά πράγματα απ ότι ηταν την δεκαετία του  80, πρέπει να οργανωθεί καλυτέρα. Να αποκτήσει νέες σύγχρονες δομές και βεβαίως να έχει κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο άλλα και μορφωμένο προσωπικό.
Άρα , το νομοσχέδιο του 1984, που μπορεί τότε να ηταν πρωτοποριακό μια και ένωσε Χωροφυλακή και Αστυνομια Πολεων ,  σήμερα δεν μπορούσε να είναι λειτουργικό.
Έτσι λοιπόν σωστά γίνεται η αλλαγή. Ας ελπίσουμε και τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι και σύγχρονα και  συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα και θα λειτουργήσουν στην πράξη.
 Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει ως πολίτες είναι να λειτουργεί αποτελεσματικά η αστυνομία και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος .
 Με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, ο κ Δένδιας, σε μια συνέντευξη του χθες στον ΣΚΑΙ, στον Άρη Πορτογάλε, αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική αστυνομία τα τελευταία χρόνια, αυτό της λαθρομετανάστευσης.
Μια φράση του από την συνέντευξη αυτή, το ότι « ο μετανάστης της Σοβιετικής Ένωσης που πάει στη Σουηδία έχει ένα επίπεδο,  ενώ εμείς αντιμετωπίζουμε μετανάστες από το Μπαγκλαντές το Αφγανιστάν με μια άλλη κουλτούρα από έναν άλλο κόσμο. …Αυτή είναι η δική μας ατυχία», προκάλεσε μια σειρά από αρνητικά σχόλια άλλα και καταγγελία για «ρατσιστικές εκφράσεις».
 Ως συνήθως βέβαια, στην χώρα μας , βλέπουμε τα πράγματα  όπως μας αρέσει και συνήθως μη κοιτώντας όλη την αλήθεια. Γιατί ο κ Δένδιας, στην συνέντευξη του , έχει και μια ακόμα φράση , σύμφωνα με την οποία «Δεν υποτιμώ κανέναν άλλα είναι άνθρωποι που έρχονται από έναν άλλο κόσμο σε σχέση με τον δικό μας».
 Δηλαδή , ο υπουργός Προστασίας του πολιτη , είπε τα πράγματα όπως είναι. Ότι οι μετανάστες Ευρωπαϊκών , με την ευρύτερη έννοια , χώρων , έχουν και μια άλλη μόρφωση άλλα κυρίως έχουν μια άλλη κουλτούρα και μια άλλη ηθική, έχουν όπως λεμέ δυτικές άξιες. Αντίθετα οι μετανάστες που φτάνουν παράνομα στην χώρα μας, στο σύνολο τους έχουν εντελώς διαφορετική πολιτιστική κατάσταση, έρχονται από μια ξένη προς την δυτική κουλτούρα κοινωνία και ο δυτικός κόσμος τους είναι από ξένος έως εχθρικός και ακατανόητος.
  Αυτό είπε ο κ Δένδιας, που με την επομένη φράση του ( η όποια δεν αναφέρεται πουθενά από τους επικριτές του ) έκανε σαφές ότι δεν θεωρεί ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον , απλώς ότι είναι διαφορετικός
 Και όπως είναι σαφές  και κατανοητό από όλους μας, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να ζήσει και να ενσωματωθεί  στην δυτική κοινωνία κάποιος με εντελώς διαφορετική κουλτούρα και άλλες (αν όχι αντίθετες) ηθικές αρχές και άλλες καταβολές. Περάν δηλαδή του τεράστιου αριθμού , που δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην μικρή ελληνική κοινωνία , υπάρχει και το θέμα της κουλτούρας και της νοοτροπίας.
Απλά , λογικά και πασιφανή πράγματα, τα όποια  κάποιοι δεν θέλουν να τα ακούνε , έστω κι αν είναι πραγματικότητα , μια και θέλουν να «πουλούν» στην ελληνική πολιτική σκηνή και κοινωνία «προοδευτικότητα» και «ανεκτικότητα».
 Αδιαφορώντας όμως για την βίαιη πολλές φορές  αλλαγή της ζωής των ελλήνων .
 Και βέβαια, ορισμένοι είναι «καλοί» στα λόγια, άλλα στην πράξη , στην ιδιωτική τους ζωή, κινούνται στην εντελώς αντίθετη πρακτική…
ptroupiotis@yahoo.gr