Λάθη και ελλείψεις που η κυβέρνηση «πληρώνει» κάθε μέρα

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 

            H οικονομική κρίση, που έχει κυριολεκτικά γονατίσει τους έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, μια κρίση όχι μόνον πρωτόγνωρη αλλά κυρίως μη αναμενόμενη από τους ιδίους τους πολίτες αφού κανεις δεν φρόντισε να τους προετοιμάσει αφήνοντας τους στην «πλάνη της ευζωίας με τα δανεικά», έχει προκαλέσει μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινή ζωή .
 Αλλαγές, άλλοτε μικρές και διαχωρίσιμες αλλά και άλλοτε δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Κι αυτό γιατί η ανεργία βρίσκεται σε σημεία ρεκόρ και πλήττει τους πάντες, οι τιμές στα ήδη πρώτης ανάγκης δεν πέφτουν , οι φορολογία όλο και μεγαλώνει ενώ τα κάθε λογής δάνεια, όχι μόνον δεν μειώνονται όπως και οι μισθοί , αλλά γίνονται  πιεστικά....... απαιτητά από τις τράπεζες.
 Έτσι, πολλές οικογένειες, αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα επιβίωσης. Πρόβλημα που σε σχέση με τα τρόφιμα και τα ρούχα μπορεί να αντιμετωπίζεται εν μέρει με την βοήθεια κάθε είδους κοινωνικών παντοπωλείων και αντιστοιχών εκκλησιαστικών κινήσεων, όμως σε σχέση με την παροχή ρεύματος, ένα βασικό στοιχειό για μια ανθρωπινή ζωή, δεν μπορεί μέσω των διαδικασιών αυτών να ρυθμιστεί.
 Επειδή μάλιστα  οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, επιβαρυνθήκαν υπέρογκα  με την ακατανόητη απόφαση να ενσωματωθεί σε αυτούς ο φόρος για τα σπίτια, όλο και περισσότερα νοικοκυριά που «ένοιωσαν την κατάρα της κρίσης», αδυνατούσαν να τους πληρώσουν.
 Αποτέλεσμα, από τις πρώτες μέρες του φωτεινού χειμώνα να υπάρξουν περιπτώσεις σπιτιών που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με κάθε είδους εστίες θέρμανσης , ( πχ μαγκάλια) αλλά και να έχουν λίγο φως με κεριά και αλλά αντίστοιχα μετρά.
Είχαμε δυστυχώς και   θύματα που ανέδειξαν το πρόβλημα της έλλειψης ρεύματος μέσα στο χειμώνα , που οδηγεί πολλές οικογένειες σε εξαθλίωση.
 Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, οι περιπτώσεις των ατυχημάτων έγιναν αντικείμενο λαϊκίστικης χρήσης από πολιτικούς αλλά και μέσα ενημέρωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ήταν τραγικά περιστατικά .
 Μετά από αυτά και κάτω από την πίεση των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης που αξιοποίησε το όλο ζήτημα η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί Αποφάσισε να αντιμετωπίσει το θέμα.
 Όμως , όπως είναι φυσικό «όταν τρέχεις πίσω από ένα θέμα», αντί να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις πριν εκδηλωθεί, κανεις μια σειρά από λάθη.
 Λάθη που έχουν να κάνουν με την οργάνωση του ζητήματος,.
Έτσι και τώρα , η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη τεχνικά να αντιμετωπίσει το θέμα. Γι αυτό τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες «σπασμωδικών» ενεργειών , είτε από κυβερνητικούς αξιωματούχους είτε από δημάρχους και περιφερειάρχες, που προσπαθούν να μετάσχουν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου , κάνοντας όλο και περισσότερο θόρυβο, αφού οι εκλογές για τοπικούς άρχοντες  είναι κοντά…
 Όλο αυτό δείχνει στους πολίτες ότι το κράτος ήταν ανέτοιμο και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όπως «την κρίση».
  Και αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα. Η κυβέρνηση άφησε το ζήτημα να εκδηλωθεί, αντί να έχει προβλέψει τις εξελίξεις και να έχει πάρει τα μέτρα που σήμερα παίρνει ‘από χτες»…
 Τώρα λοιπόν  έχει υποστεί το πολιτικό κόστος από την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ δεν μπορεί να πιστωθεί το μετρό της επανασύνδεσης του ρεύματος στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία να το πληρώσουν μια και όλοι λένε ότι αναγκάστηκε να κάνει αυτή την κίνηση.
   Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος ένας σχεδιασμός κινήσεων για το αύριο. Δεν υπάρχει μηχανισμός να μελετά και να προβλέπει ζητήματα που θα προκύψουν τους επομένους μήνες και βεβαίως να προωθεί άμεσα λύσεις τους.
 Και αυτό η κυβέρνηση το πληρώνει, κάθε μέρα…
ptroupiotis@yahoo.gr