Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες»

Πρόταση για τη σύσταση ενός διεπαγγελματικού-διεπιμελητηριακού οργάνου, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της περιφέρειας και θα αναλάβει να συνδράμει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για….
την πάταξη του παρεμπορίου, κατέθεσε σε σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης ο Σύνδεσμος των Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς της πόλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΛΘ, Γιάννη Χαραλαμπίδη, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι λεγόμενες «αγορές χωρίς μεσάζοντες» που –κατά τον ίδιο- σημειώνεται πλήθος παρανομιών, είτε στο επίπεδο της μη έκδοσης αποδείξεων είτε σε αυτό της υγιεινής, ενώ «προσφέρονται προϊόντα β’ και γ’ διαλογής».

Όπως λέει ο κ.Χαραλαμπίδης, οι έμποροι των λαϊκών αγορών προφανώς και δεν έχουν πρόβλημα οι παραγωγοί να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε αδειοδοτημένους χώρους, όπου όμως θα τηρείται η νομιμότητα. «Έτσι, θα γίνει αντιληπτό από όλους, ότι μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας, τα αγροτικά προϊόντα δεν θα μπορούν να πωληθούν φθηνότερα από ό,τι πωλούνται από τους λιανέμπορους(λαϊκές, μανάβικα κτλ).

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα περί αισχροκέρδειας των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι λόγω της κρίσης οι μισές από τις 210 επιχειρήσεις του Συνδέσμου είναι στα όρια της βιωσιμότητάς τους. Παραθέτοντας το παράδειγμα της χρυσόσαρκης πατάτας Νευροκοπίου, που θεωρείται πρώτης ποιότητας, ο κ.Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι ο παραγωγός, με κόστος 40 λεπτά το κιλό, πουλάει στους εμπόρους 44 λεπτά το κιλό. Οι έμποροι, που έχουν κόστος 4 λεπτά για τη συσκευασία και 3 λεπτά για τη μεταφορά και άλλα λειτουργικά, πωλούν στα 52-53 λεπτά στους λιανέμπορους, που πωλούν στα 75 λεπτά, με ενσωματωμένο τον ΦΠΑ και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πασχαλίδου, Χαραλαμπίδου και Αμανατίδης, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης και Θέρμης, Λ.Κυρίζογλου και Θ.Παπαδόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ.Μπακατσέλος, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μ.Ζορπίδης κα

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΛΚΘ, οι φορείς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόταση του Συνδέσμου και θα ακολουθήσουν κι άλλες συσκέψεις για να υλοποιηθεί ο νέος φορέας.
Πηγή: voria.gr