Ανατροπή στη Κύπρο

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Μάριος Καρογιάν έχασε τις εσωκομματικές εκλογές. Η αμφισβήτηση του αποτελέσματος, τις πρώτες πρωϊνές ώρες και όταν ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα δεν θα του δώσει το κόμμα πίσω. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει πια ένα χοντρό πρόβλημα.
Όταν ο Νικόλας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, λιγους μήνες νωρίτερα, κανείς δεν περίμενε αυτήν την ανατροπή. Ο μηχανισμός του κόμματος ήταν στα χέρια του Καρογιάν, ο Νικόλας που είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, και είχε διαφωνήσει με τη συμμαχία του ΔΗΚΟ με το Ν. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ έδειχνε να περιθωριοποιείται.

Ωστόσο, η εξέλιξη απέδειξε πως δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τα κυπριακά τζάκια, αν αυτά ακόμα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Το κόμμα του Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου περνά μετά από ένα μικρό διάστημα πάλι σε έναν Παπαδόπουλο.

Ο Νικόλας δεν έχει στο πρόγραμμα να τα σπάσει με τον Αναστασιάδη, τουλάχιστον όχι άμεσα. Τον Οκτώβριο στήριξε τον πρώτο μνημονιακό προϋπολογισμό της Κύπρου, καταλογίζοντας τις ευθύνες γι' αυτόν στην προηγούμενη διοίκηση Χριστόφια.

Η συγκεκριμένη συγκυρία άλλωστε δεν προσφέρεται για να ξεκινήσει πόλεμο με τον Αναστασιάδη, η Κύπρος δείχνει να πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις και η υλοποίηση του μνημονίου απέδωσε εύσημα από τους δανειστές, η κυβερνητική πολιτική στην Οικονομία στηρίζεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ο Νικόλας δεν είναι αυτοκτονικός να επιλέξει τη σύγκρουση εκεί, τώρα.

Αν αργότερα επιδεινωθούν τα πράγματα ωστόσο τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται, κατά του μνημονίου ήταν ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξαρχής.

Το Κυπριακό είναι το πεδίο, στο οποίο θα σκοντάψει η κυβερνητική συμμαχία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει μια πιο σκληρή στάση και απέναντι στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Έχει άλλωστε δηλώσει ότι δεν θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο διαπραγμάτευσης στον Αναστασιάδη, το ΔΗΚΟ θα έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις.

Ο Καρογιάν είχε εκεί πιο χαμηλό προφίλ, η αλήθεια ωστόσο είναι, ότι και ο Κύπριος Πρόεδρος ως τώρα (και λόγω των εκλογών στο ΔΗΚΟ) δεν είχε κάνει καμία σημαντική κίνηση.

Ωστόσο, ο Νικόλας διαφωνεί και με ότι έχει γίνει ως τώρα στην διαπραγμάτευση και τον ορισμό ειρικού διαπραγματευτή. Ως γιός του Παπαδόπουλου άλλωστε, δεν έχει καμιά χημεία με τον Αναστασιάδη και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Κύπρο δεν θα έχει διάρκεια.

Για τον Αναστασιάδη, το τοπίο δυσκολεύει. Στο κυπριακό θα μπορούσε να προχωρήσει με το ΑΚΕΛ, ωστόσο οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι στο ναδίρ.

Σε περίπτωση ρήξης με το ΔΗΚΟ στο πεδίο της οικονομίας, δεν έχει συμμάχους όμως. Ο πρόεδρος δεν εξαρτάται από την πλειοψηφία στη βουλή, σε συνθήκες μνημονίου ωστόσο οι ευκαιριακές πλειοψηφίες θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.