Δικαστική διαμάχη για τον «θησαυρό» των ναζί

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ επέκρινε τον εισαγγελέα της πόλης Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία γιατί δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει ορισμένα από τα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο Μόναχο στον ηλικιωμένο…
που τα κρατούσε κρυμμένα στο διαμέρισμά του επί δεκαετίες.

"Η διαγωγή του εισαγγελέα του Άουγκσμπουργκ δεν είναι καθόλου υποδειγματική", δήλωσε ο Λόντερ. Αφού κράτησε μυστική, επί δύο χρόνια, την ανακάλυψη των πινάκων, φαίνεται ότι τώρα ο εισαγγελέας θέλει "να ξεφορτωθεί το πρόβλημα που ήταν ανίκανος να χειριστεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ανεύθυνο", είπε.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπο του Συμβουλίου ο Λόντερ επισημαίνει ότι κατά την άποψή του, η υπόθεση, που αφορά εκατοντάδες πίνακες, λιθογραφίες, χαρακτικά και σκίτσα πασίγνωστων ζωγράφων θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και να μην αφεθεί στα χέρια ενός εισαγγελέα στο Άουγκσμπουργκ.

Η εισαγγελία προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι από τους πίνακες είχαν κλαπεί από τους Ναζί και ποιοι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους σήμερα. Εξετάζει ακόμη αν έχει επαρκή στοιχεία για να ασκήσει δίωξη στον 80χρονο Κορνέλιους Γκούρλιτ που υποστηρίζει ότι κληρονόμησε τα έργα από τον πατέρα του.