Πού δούλεψαν εν μέσω αντιδράσεων τα καταστήματα την Κυριακή

Πού δούλεψαν εν μέσω αντιδράσεων τα καταστήματα την ΚυριακήΜε μπαράζ αντιδράσεων ξεκίνησε η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Στην Αθήνα και τον Πειραιά, η εικόνα σε πολυκαστήματα και σούπερ μάρκετ έδειξε ότι οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν, ωστόσο, η εικόνα από τα υπόλοιπα εμπορικά μαγαζιά δεν ήταν η αναμενόμενη.
Στην πλειοψηφία τους, τα καταστήματα τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών δήμων, ήταν ανοιχτά, με τις εκπτώσεις να ξεπερνούν το 50% σε ευρεία γκάμα προϊόντων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, η μία υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εμποροϋπαλλήλων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι οι καταναλωτές «αγκάλιασαν» την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Όπως σημείωσε, πλέον η «σκυτάλη» περνά στους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν το πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων επτά, θα μπορούν να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων ανέφεραν πως πολύς κόσμος έκανε βόλτα στην αγορά με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά λίγοι έκαναν αγορές.

Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν  ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών. Στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Τα πρώτα στοιχεία για τη προαιρετική λειτουργία της πρώτης Κυριακής είναι ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας. Σε γενικές πάντως γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των "μίνι" φθινοπωρινών εκπτώσεων.

Στην Ερμού δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από ομάδα μελών του ΠΑΜΕ, που εμπόδισαν το άνοιγμα πολυκαταστήματος στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου, αν και οι εργαζόμενοι είχαν προσέλθει κανονικά στην εργασία τους.

Μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, πάντως, όπως τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Βερόπουλος και Μασούτης δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους

Ωστόσο, ανοιχτά ήταν τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, αλλά και τα πολυκαταστήματα Attica.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της, είχε προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων.

"Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1908 που καθιερώθηκε στη χώρα μας η Κυριακή–Αργία, όπου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 να λειτουργήσουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αντεργατικού μνημονιακού νόμου (Ν. 4177/13), που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου και με τον οποίο γενικεύεται και καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ με αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τους και τις 52 Κυριακές του έτους", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

"Η Τρόικα και οι συνεχείς μνημονιακές κυβερνήσεις–υπηρέτες των δανειστών, νέκρωσαν την οικονομία και κατάργησαν όλα μας τα δικαιώματα, έρχονται τώρα να καταργήσουν την ΚΥΡΙΑΚΗ–ΑΡΓΙΑ, γυρίζοντας το εργασιακό ρολόι εκατό χρόνια πίσω", συμπληρώνεται.

Η ΕΣΕΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με την απόφαση των εμποροϋπαλλήλων να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ότι "πάντα σέβεται το δικαίωμα της απεργίας".

"Ξέρω πως ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές", δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης με αφορμή τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αυτή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, εξάλλου, καλούνται να έχουν αποφασίσει οι αντιπεριφερειάρχες για το αν και ποιες Κυριακές -πέραν των επτά που καθορίζονται από τον νόμο- θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. εντός της περιοχής αρμοδιότητάς τους.