Κέρδισε η Μέρκελ,πρώτη με μεγάλη διαφορά - Η λιτότητα συνεχίζεται...αλλά μήπως ήρθε η ώρα της Ελλάδας;

Εκλογικός θρίαμβος για τη Μέρκελ - «Θρίλερ» με την αυτοδυναμία (Βίντεο)Τον απόλυτο εκλογικό θρίαμβο πέτυχε η Άνγκελα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας μία τρίτη συνεχόμενη θητεία στην Καγκελαρία, αφού, όπως έδειξαν τα exit polls η συμμαχία της CDU/CSU «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία στην Bundestag. Εάν αυτό δε συμβεί, τότε θα υπάρξει «μεγάλος συνασπισμός» με τους Σοσιαλδημοκράτες. «Βυθίστηκαν» οι Φιλελεύθεροι, στο όριο οι Ευρωσκεπτικιστές...


Ο συνασπισμός της γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται να συγκεντρώσει 297-302 έδρες με τον αριθμό «300» να είναι αυτός που δίνει αυτοδυναμία στη Βουλή των 608 εδρών. Aυτή την ώρα, πάντως, η συμμαχία της Μέρκελ απέχει τρεις έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία (302 έναντι 304) της αντιπολίτευσης.
Eάν ισχύσουν τα νούμερα των exit polls θα είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές μετά το 1994. Μονοκομματική κυβέρνηση έχει να συμβεί από την εποχή του Κόνραντ Αντενάουερ, το 1957, όταν οι συντηρητικοί είχαν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία με το 50,2% των ψήφων.

Τι έδειξαν τα exit polls

Οι προβλέψεις του πρώτου καναλιού της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD (λίγο μετά  τις 22:00) έδωσαν προβάδισμα 41,8% στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν επιτυγχάνουν την είσοδό τους στην ομοσπονδιακή βουλή, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 4,7%.
(Μέλη του CDU πανηγυρίζουν την πρωτιά του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ)
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν το 25,5%, οι Πράσινοι το 8,4% και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) το 8,5%.
Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) φθάνουν το 4,9% και μένουν, σύμφωνα με την πρόβλεψη, οριακά εκτός Κάτω Βουλής.
Νωρίτερα, δόθηκε με απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα τη Μέρκελ. Το CDU/CSU συγκέντρωνε 42,5% και 302 έδρες στην Κάτω Βουλή. Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονταν στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούσαν τα κόμματα Η Αριστερά και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.
Στο exit poll του ZDF (λίγο μετά τις 21:00), το CDU/CSU συγκεντρώνει 42.3%, το SPD 25,6%, οι Φιλελεύθεροι 4.5%, το AfD 4.9%, οι Πράσινοι 8,1% και η Αριστερά 8.7%.

Παντοδυναμία Μέρκελ, βατερλώ Φιλελευθέρων

Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος του FDP, που μοιάζει να μένει εκτός Βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Εάν το FDP μείνει εκτός, σενάριο που προκρίνεται ως πιθανότερο, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του (από το 1949).
Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.
Θεωρείται πιθανό το νεοπαγές κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταφέρει τελικά να εισέλθει στη βουλή, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη μόλις ένα 0,1%.
Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα «Η Αριστερά» συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%.
Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, θα χρειαστεί, βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης, ένα διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.
Οι πρώτες αντιδράσεις
«Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσει να ευημερεί η Γερμανία» δήλωσε περιχαρής η Άνγκελα Μέρκελ στις πρώτες της δηλώσεις στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο.
«Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αν και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις μας», με τον ηγέτη τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχολιάζει ότι «περιμέναμε καλύτερο αποτέλεσμα».
«Δύσκολο βράδυ» αποδείχθηκε το αποψινό για τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής τους εκστρατείας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει για την είσοδο του κόμματος στην Βουλή, αν και, όπως είπε, «είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ το FDP». Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόμματος». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επίσης υπονόησε ότι πρόκειται να παραιτηθεί.
Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.
Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα του έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή. Επισήμανε πάντως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η κυρία Μέρκελ θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση ή θα χρειαστεί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μιλήσουν και με την Αριστερά.
Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία, καθώς το 4,9% που συγκεντρώνει κατά τα μέχρι τώρα προγνωστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την είσοδό τους στην Βουλή. «Ξέρουμε ήδη από τώρα ότι προχωρήσαμε την Γερμανία μπροστά», δήλωσε ο αρχηγός της AfD Μπερντ Λούκε.