''Όχι'' των δικηγόρων του Πειραιά στον Ρουπακιά

''Όχι'' των δικηγόρων του Πειραιά στον ΡουπακιάΚανένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά, του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα , την περασμένη Τρίτη ,στο Κερατσίνι.
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει ότι «συναισθανόμενος τον ρόλο και την ευθύνη του, καταδικάζει απερίφραστα κάθε υποκινητή συμπεριφορών βίας και κάθε πρεσβευτή αντιλήψεων είτε υφέρπουσας είτε πανηγυρικώς εκδηλούμενης φασίζουσας νοοτροπίας»....
Όπως σημειώνετα, «ο θάνατος του Παύλου Φύσσα δεν αποτελεί τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα αποτελεί προφανέστατη συνέχεια του περιστατικού του Περάματος, του Μελιγαλά, της επίθεσης κατά του δημάρχου Αθηναίων, της κακοποίησης μεταναστών».

«Ο φόνος στην Αμφιάλη είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του σχεδίου των εχθρών της Δημοκρατίας για την κατάλυση των θεσμών, για ισοπέδωση του διαλόγου και της διαφωνίας, για τον εγκλωβισμό σε συνθήκες φοβίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Παύλος Φύσσας δεν πέθανε τυχαία από βασανιστήρια σε κάποιο υπόγειο της ΕΣΑ. Ο τότε φασισμός προσπαθούσε να κρύβεται. Ο τωρινός είναι θρασύς και απροκάλυπτος. Κρατάει λάβαρα και πανηγυρίζει, περιφέροντας άναρθρες κραυγές και παραγγέλματα στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας αναζητώντας ακόλουθους και βαστάζους».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «το κράτος και οι μηχανισμοί ελέγχου του δεν έχουν το δικαίωμα να γυρίζουν το κεφάλι, όταν προσβάλλονται οι θεσμοί. Σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις εκδηλώσεως παράνομης συμπεριφοράς, ο παρευρισκόμενος αστυνομικός παρεμβαίνει. Μάλιστα συχνά, μας έχει συνηθίσει να παρεμβαίνει διακινδυνεύοντας τη σωματική του ακεραιότητα. Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος που ο αστυνομικός αρνείται ή διστάζει να παρέμβει σε συγκεκριμένης μορφής παραβατικές συμπεριφορές, καλυμμένες από το μανδύα της ίδιας πάντοτε φασίζουσας αντιλήψεως; Είτε διστάζει είτε αρνείται ο αστυνομικός, το πρόβλημα είναι σημαντικό. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση εύλογα δημιουργείται το δίλημμα εάν ο αστυνομικός παραχωρεί τη δική του εξουσία σε αυτόκλητους τιμωρούς είτε ακόμη χειρότερα, εάν συμφωνεί μαζί τους. Γιατί η δικαιοσύνη αφήνεται απροστάτευτη και διστάζει να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση κατάφωρης παράβασης των νόμων;» διερωτάται ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν η σύζυγος του δράστη της φονικής επίθεσης στο Κερατσίνι, μια ακόμη γυναίκα (η οποία, κατά την απολογία της στον ανακριτή, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση και ότι απλά γνώριζε τη γυναίκα του δράστη) και ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Την ένταξη, στον αντιτρομοκρατικό νόμο, όλων των ποινικών περιστατικών, στα οποία έχει ανάμειξη η Χρυσή Αυγή, ζητάει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η επιστολή συνοδευόταν από τους φακέλους 13 περιστατικών στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετά το επεισόδιο στη λαϊκή αγορά της Ραφήνας, περιστατικά, τα οποία -κατά την άποψη της Αστυνομίας- συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός ζητάει όλα τα περιστατικά να ενταχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που μετατρέπει αυτομάτως τα πλημελήματα σε κακουργήματα και έτσι αντιμετωπίζονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.
Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, εμπλέκονται και βουλευτές της Χρυσής Αυγής και η διαδικασία γι αυτούς θα προχωρήσει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με τον τρόπο αυτόν, δεν τίθεται εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, αλλά πλέον «όλοι θα συρθούν στα δικαστήρια και θα ανακοπεί η δράση του συγκεκριμένου κόμματος».

Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν άφησε να προχωρήσει η έρευνα για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, που μπορεί να φέρει στο φως και άλλα στοιχεία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι προχώρησε στην αποστολή της επιστολής, επειδή φοβάται ότι αυτό που έγινε στο Κερατσίνι μπορεί να επαναληφθεί, καθώς και επειδή μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Για την ενέργεια του αυτή, είναι σύμφωνος και ο πρωθυπουργός, όπως ειπε ο κ.Δενδιας, ο οποιος τον ενημερωσε σχετικα , το απογευμα της Πεμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.