Μιχελάκης: Θα γίνουν αλλαγές στις δημοτικές εκλογές - ΠΑΣΟΚ: Εμάς μας ρωτήσατε;

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων ετοιμάζεται να προκαλέσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει υπερκομματικούς υποψηφίους και να απεγκλωβίσει την εκλογική αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, από την στείρα κομματική αντιπαράθεση προηγουμένών δεκαετιών...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει δώσει το «πράσινο φως» στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη, ο οποίος και επεξεργάζεται το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα έχει ως βασική ιδιαιτερότητα, ότι στις δημοτικές εκλογές, δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά, ενώ το όριο για να λάβει ένας δημοτικός συνδυασμός το εισιτήριο για το δημοτικό συμβούλιο θα είναι το 5%.
Η κεντρική άποψη του Πρωθυπουργού που συναντήθηκε χθες με τον κ. Μιχελάκη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για συγκρούσεις και πεδίο πολιτικής σύγκρουσης, η οποία εν τέλει είναι ζημιογόνα για τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Η απόφασή του δεν συνδέεται με το γενικότερο κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί στην κοινωνία για ψήφο διαμαρτυρίας στις τοπικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την βαθιά πεποίθησή του, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ξεφύγει από τον διαχρονικό κομματικό εναγκαλισμό.
Το σχέδιο που ήδη επεξεργάζεται είναι η προώθηση δυο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.
 Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο των εκλογών το 42% των ψήφων, αλλιώς θα υπάρχει και δεύτερος γύρος, μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή.
Η συγκεκριμένη επιλογή, διευκολύνει αρκετά το δικομματικό συνασπισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν κοινούς επί της ουσίας υποψήφιους, χωρίς να έχουν το άγχος που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για τις κομματικές επιλογές.