Η συριακή αντιπολίτευση «καρφώνει» τον Ομπάμα για το πίσω βήμα

h-syriakh-antipoliteysh-karfwnei-ton-ompama-gia-to-pisw-bhmaΑπό το αμερικανικό Κογκρέσο περνάει η απόφαση για επέμβαση στη Συρία, ως απάντηση στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με τη συριακή αντιπολίτευση να εκφράζει την απογοήτευσή της και το Παρίσι να διαμηνύει πως δεν θα δράσει χωρίς σύμμαχο κατά του Άσαντ...
Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου, αλλά δήλωσε πως «πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τα αεροπορικά αυτά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Τα συριακά ΜΜΕ, πάντως, βλέπουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου ως αρχή μιας «υποχώρησης» των ΗΠΑ. «Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες άμεσα ή έμμεσα την αρχή της ιστορικής αμερικανικής υποχώρησης", τονίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η επίσημη συριακή εφημερίδα Αλ-Θάουρα».

Στην πρώτη του αντίδραση, το καθεστώς της Δαμασκού, δια του υφυπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ, σχολίασε ότι ο  Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «διστακτικός και σε σύγχυση», ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, υποστηρίζει «οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα».

Ούτε το Παρίσι δείχνει ικανοποιημένο από την εξέλιξη αυτή. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πάγωμα» μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου

Ο αμερικανός πρόεδρος απέστειλε το Σάββατο σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο. Το αίτημα- ψήφισμα, θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά του συριακού καθεστώτος, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας αυτής, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου. «Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου. «Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μακόνελ.

Έως και τρεις εβδομάδες για την ανάλυση των δειγμάτων

Ενω τω μεταξύ, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Συρία από τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, θα μπορούσε να διαρκέσει «έως και τρεις εβδομάδες», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, όπου έφτασαν νωρίτερα το απόγευμα οι επιθεωρητές.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα των επιθεωρητών θα πρέπει τώρα να αναλυθούν στο εργαστήριο», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του. «Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Ο Κάμερον στηρίζει Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη Συρία.

«Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα απογοητευθούν που η Βρετανία «δεν θα εμπλακεί» στις επιχειρήσεις.