500 εμπόδια φρενάρουν τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς & τον ανταγωνισμό

Τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η αγορά, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα κατέγραψε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αναλυτικά εντόπισε 500 προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την αγορά και τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα στην έκθεσή του, ενώ «απαντήσεις» σε αυτά θα παρουσιαστούν στο τέλος του μήνα...

Μεταξύ άλλων εμπόδιο αποτελούν υπουργικές αποφάσεις, νόμοι και προεδρικά διατάγματα, όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία αξιολογείται ο ανταγωνισμός σε τέσσερις τομείς: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμό.

Ουσιαστικά ο ΟΟΣΑ αρχικά χαρτογράφησε τα προβλήματα και θα αξιολογήσει τις υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών και τα λοιπά.

Μεταξύ των 500 εμποδίων είναι και η νομοθεσία η οποία καθορίζει το μέγεθος των σιλό με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ άλλη νομοθεσία προβλέπει ότι αν ένας αγρότης έχει πάνω από 20 στρέμματα επιβάλλεται να έχει υποχρεωτικά γεωπόνο, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.