H φοροδιαφυγή και η ευθύνη όλων μας

(με αφορμή τα όσα έγιναν στην Χαλκιδική)
Του Πέτρου Τρουπιώτη


Η είδηση είναι γνωστή. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πήγε για έλεγχο και διαπίστωσε ότι σε νυχτερινό κέντρο στην Χαλκιδική (ξέρετε εκείνα που λέγαμε παλαιά σκυλάδικα..) υπήρχαν 500 θαμώνες αλλά δεν είχε κοπεί καμία απόδειξη.

Αποφασίστηκε όπως προβλέπει ο νόμος να κλείσει το κέντρο για 48 ώρες Μόνον που αυτό την επομένη λειτούργησε κανονικά…

 Και όχι μόνον αυτό, αλλά η αστυνομία που πήγε εκεί δυο λέει φορές, έκανε κάποιες προσαγωγές, αλλά άφησε το κέντρο να λειτούργει κανονικά…

Το γεγονός αυτό είναι χαρακτηριστικό του τι.......
συμβαίνει στην χώρα μας ακόμα και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας που έχουν ορισμένοι ( δυστυχώς αρκετοί όπως φαίνεται] σε αυτή την χώρα.

Ο «επιχειρηματίας» αποφάσισε ότι αυτός είναι «μάγκας» και δεν πρέπει να πληρώνει φόρους όπως όλοι οι άλλοι. Θέλει δηλαδή να πληρώνουμε εμείς οι άλλοι τους φόρους του.

Οι πελάτες του κέντρου, όλοι εμείς δηλαδη,δεν ενοχλήθηκαν που δεν τους είχαν κόψει απόδειξη. Πιθανόν μάλιστα να έλεγαν πως καλά κάνει ο άνθρωπος. Μόνον που είναι οι ίδιοι που όταν αυξάνεται η εφορία διαμαρτύρονται…

Αυτά για την πρώτη βραδιά. Γιατί για την δεύτερη , έχουμε κι αλλά.

 Ο ιδιοκτήτης λοιπόν , που θεώρησε ότι είναι πολύ «μάγκας» και πως κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει, έσπασε την σφραγίδα στο κέντρο και μάλιστα στην σελίδα του καταστήματος στο Facebook έγραψε πως θα είναι ανοιχτό γιατί περίπου  κανείς δεν μπορεί να τον  εμποδίσει. (Όπως έξαλλου και έγινε…)

 Ο τραγουδιστής, που ενώ ήξερε ότι το κέντρο σφραγίστηκε πήγε και ξανατραγούδησε. Δηλαδή τραγούδησε σε παράνομα λειτουργών κέντρο. Άλλος «μάγκας» αυτός.

Οι θαμώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους , ήξεραν ότι το κέντρο σφραγίστηκε γιατί «έκλεβε» την εφορία ( δηλαδή όλους μας) έσπευσαν να πάνε στο κέντρο και να πληρώσουν τον τύπο που ουσιαστικά «έκλεβε» τους ιδίους.

Η τοπική αστυνομία, που όχι μόνον δεν φρόντισε από το πρωί να ελέγξει αν συνεχίζει να είναι σφραγισμένο το κέντρο, αλλά ενώ πήγε δυο φορές δεν το έκλεισε επιτόπου. Δεν μπορούσε λέει γιατί είχε κόσμο….

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η πληροφορία  ότι το κέντρο λειτουργούσε και χωρίς άδεια, έχουμε άλλη μια σαφή ένδειξη διαπλοκής και άλλων παραγόντων και κρατικών υπάλληλων της περιοχής.

 Και είναι σχεδόν βέβαιο πως και δεν θα πλήρωνε ΙΚΑ κλπ και παράνομους μετανάστες θα  χρησιμοποιούσε και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

 Δυστυχώς , η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Πρόκειται για «σύστημα» που εφαρμόζεται εδώ και χρόνιά στην χώρα. Για σύστημα που όλοι μας, με την ανοχή μας η την συμμέτοχη μας (με την επίσκεψη μας σε τέτοια κέντρα) το αφήνουμε να ζει. Να ζει όμως παρασιτικά , πάνω σε όλους μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πελάτες πήγαν την επομένη μέρα χωρίς να συμβαίνει τίποτε , ενώ σε άλλες χώρες η μεγάλη πλειοψηφία θα τιμωρούσε δια της απουσίας της, αυτόν που τους «έκλεβε» όλους.

 Έχουμε λοιπόν ευθύνη όλοι, έστω και αν η δική μας  ευθύνη , ως πολιτών-πελατών , είναι (η εμφανίζεται να είναι) μικρότερη.

 Βεβαίως το κράτος πρέπει να λειτουργεί δυναμικά και άμεσα. Βεβαίως πρέπει να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα και σήμερα  μέθοδοι για να πιεστούν όλοι οι απίθανοι αυτοί « επιχειρηματίες», τους οποίους ο κόσμος ονομάζει «χαμόγια».

 Για παράδειγμα, ο ΣΔΟΕ και κάθε άλλη ελεγκτική υπηρεσία, θα μπορούσε να ψάξει όλες τις «επιχειρήσεις» τα τελευταία χρονιά του συγκεκριμένου «επιχειρηματία» ή να ψάξει όλα τα βιβλία του τραγουδιστή που τραγούδησε και την δεύτερη μέρα ενώ ήξερε τι είχε συμβεί….

 Όμως και εμείς ως πολίτες έχουμε την δίκη μας δύναμη. Ας απαξιώσουμε όλους αυτούς τους τύπους. Ας μην πηγαίνουμε στα καταστήματα όσων δεν κόβουν αποδείξεις ή έχουν εργαζόμενους ανασφαλίστους. Ας κάνουμε μάλιστα και «αγώνα» να μην πηγαίνουν και άλλοι, ενημερώνοντας τους.

 Στο τέλος-τέλος, δεν είμαστε εμείς οι παράνομοι που ζητάμε αποδειξεις(και πληρώνουμε την εφορία μας). Αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις είναι  παράνομοι Και μάλιστα κλέβουν από την δική μας τσέπη. Ας το αντιληφτούμε και ας πράξουμε αναλογως.
ptroupiotis@yahoo.gr