Αποφασισμένος ο Τσίπρας να πολεμήσει τη γερμανική πολιτική στην Ελλάδα

Ο Γεργκ Άσμουσεν δεν είναι τυχαίος. Υπήρξε ο νεότερος υφυπουργός στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κατά τη διάρκεια της κρίσης υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική, την πολιτική απέναντι στις χρηματαγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική. Την κρίσιμη περίοδο ανάμεσα στο 2007 και το 2009, ο σήμερα 47χρονος οικονομολόγος ήταν ο μόνος στη γερμανική κυβέρνηση, που καταλάβαινε τα παράγωγα και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα...
 Ο Άσμουσεν αντιμετώπισε ως υφυπουργός την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση υπό τον Πεερ Σταινμπρούκ και την κρίση χρέους υπό τον Σόιμπλε, ο οποίος τον κράτησε παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Οι ικανότητες του εκτιμήθηκαν δεόντως από τους κορυφαίους της κυβέρνησης Μέρκελ και την ίδια την καγκελάριο, που τον έστειλε το 2011 στη Φρανκφούρτη, να αντικαταστήσει τον «ιέρακα» της νομισματικής ορθοδοξίας Γιούργκεν Σταρκ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι βρήκε στο πρόσωπο του έναν πολύτιμο σύμμαχο και τον καλύτερο μεσολαβητή στην κυβέρνηση του Βερολίνου, ο Άσμουσεν έχει κύρος και εξαιρετικές διασυνδέσεις.

Αυτός είναι ο άνθρωπος που έρχεται σήμερα στην Αθήνα και που δεν θέλησε να συναντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογήθηκε με το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Άρτα και είχε προγραμματίσει να περάσει στην Κέρκυρα για να ξεκινήσει την περιοδεία του εκεί, άρα δεν μπορούσε να αλλάξει το πρόγραμμα του. Αυτά είναι βέβαια δικαιολογίες, τίποτε δεν εμπόδιζε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει το πρόγραμμα του και να φτάσει στην Κέρκυρα την Πέμπτη με την πρώτη πρωϊνή πτήση από την Αθήνα. Τον Γενάρη πιθανότατα αυτό θα έκανε.

Ο Σεπτέμβριος όμως δεν είναι Γενάρης. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πρέπει επιτέλους να πάρουν τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου και θεωρούν τις κοινωνικές αναταραχές που περιμένουν το Σεπτέμβρη ως την καλύτερη ευκαιρία να προκαλέσουν την πτώση της. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει αυτή τη φορά να προχωρήσει πέρα από τα λόγια, στηρίζοντας μαχητικά τις απεργίες των καθηγητών, τις αντιδράσεις των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα και συμμετέχοντας στην «αντίσταση» κατά των πλειστηριασμών. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να προσελκύσει την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο, επιχειρώντας να πλασαριστεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα πολέμιος της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα και ως ο αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη με την Ευρωζώνη, αν οι δανειστές δεν βάλουν νερό στο κρασί τους. Αναμένεται μάλιστα να κηρύξει από την Κέρκυρα «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης των «μερκελιστών» όπως τους αποκαλεί και να κατακεραυνώσει και το Βερολίνο.

Όταν αυτός είναι ο σχεδιασμός σου, ο συγχρωτισμός με τον αντίπαλο και η εικόνα διαύλων επικοινωνίας με το Βερολίνο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, άσε που μια συνάντηση με τον Άσμουσεν θα έδινε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κριτική στον κ. Λαφαζάνη. Το τίμημα είναι η απώλεια μιας σχέσης, που αποτελεί τον καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης με την καγκελαρία του Βερολίνου, αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή…

newpost.gr