Νέο μπλακ - άουτ στη Σαντορίνη λόγω βραχυκυκλώματος

neo-mplak-aoyt-sth-santorinh-logw-braxykyklwmatosΔεν έχουν περάσει δύο ημέρες από την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης που συνοδεύτηκε από θριαμβευτικά δελτία τύπου της ΔΕΗ και το νησί το πρωί της Τετάρτης βυθίστηκε ξανά στο σκοτάδι.

Μετά το φιάσκο με το τριήμερο γενικό μπλακ άουτ...
στον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό της Ελλάδας στην καρδιά του καλοκαιριού που έκανε τον γύρο του κόσμου η Σαντορίνη ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με μπλακ - άουτ αυτή τη φορά λόγω βραχυκυκλώματος έξω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως είπε ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη καθώς όλες οι διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από τη ΔΕΗ τόνιζαν πως δεν θα υπήρχαν άλλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.

Ακριβώς αυτό ανέφερε και η ανακοίνωση της επιχείρησης την Δευτέρα: «πλέον, με μέγιστη ζήτηση σε ώρα αιχμής 31MW, είναι πλήρως διασφαλισμένη η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Μόνο που δεν πέρασαν καν 48 ώρες και με έκπληξη κάτοικοι και τουρίστες  είδαν το ρεύμα να διακόπτεται ξανά σε όλο το νησί. Αυτή τη φορά πάντως δεν κράτησε πολύ καθώς η μερική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης άρχισε έπειτα από περίπου μισή ώρα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία υπενθυμίζεται είχε προειδοποιήσει και για μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη το νησί στην καρδιά της τουριστικής περιόδου κατηγορεί τους υπευθύνους για ελλιπή ενημέρωση.

Ο αντιδήμαρχος Θήρας, Μάρκος Καφούρος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε πως πρόκειται για για μια απρόσμενη γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης και εξέφρασε τη δυσφορία του κάνοντας λόγο για τεράστιο έλλειμμα στο θέμα της ενημέρωσης.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη για τη νέα διακοπή ρεύματος και πως η βλάβη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόβλημα που είχε ανακύψει από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο Σταθμό Παραγωγής την Τρίτη 13 Αυγούστου.

Η ΔΕΗ περιγράφοντας το νέο περιστατικό αναφέρει πως: «Στις 8:32 πμ σήμερα Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, άνοιξε ο διακόπτης της γραμμής του δικτύου (R 240) της Θήρας - ενώ είχαν προηγηθεί χειρισμοί, προκειμένου να εγκατασταθούν άλλα 5MW φορητής εφεδρικής ισχύος - με αποτέλεσμα να προκληθεί ανισορροπία στο Ηλεκτρικό Σύστημα και να λειτουργήσουν τα συστήματα προστασίας του Σταθμού παραγωγής, προκαλώντας προσωρινή ολική σβέση.

Άμεσα, από την εκδήλωση του συμβάντος, ξεκίνησαν οι εργασίες σταδιακής αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, που εκτελέσθηκαν με πολύ μεγάλη προσοχή, όπως προβλέπεται με βάση τις διεθνείς τεχνικές για ανάλογες περιπτώσεις, για να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης περίπου στις 10:20 πμ».