Μόνον οι αποζημιώσεις για την απόλυση των περισσότερων από 2.600 υπαλλήλων ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία που μετέφερε το δορυφορικό σήμα της σε όλο τον.....
κόσμο να διεκδικήσει την πληρωμή ολόκληρου του ποσού που προβλεπόταν στην τριετή σύμβαση που είχε υπογράψει, το οποίο ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ετησίως. Η ΕΡΤ χάνει και τα έσοδα που είχε από τη δορυφορική μετάδοση του προγράμματός της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 2 εκατ. ετησίως.
Η δημόσια ραδιοτηλεοραση χάνει και πόρους 9,8 εκατ. ευρώ, που είχε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του αρχείου της, την ευρύτερη διάδοσή του στους πολίτες και τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείου στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη.
Επιπροσθέτως, η δημόσια ραδιοτηλεοραση χάνει με το λουκέτο τη δυνατότητα να προμηθευθεί ψηφιακούς πομπούς εγκαίρως και κινδυνεύει να να της αφαιρεθεί η άδεια παρόχου δικτύου λόγω μη συμμόρφωσης με το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης τους (3οο πομποί πρέπει να τοποθετηθούν σε 156 σημεία σε όλη τη χώρα, από τις 30/9/13 έως τις 30/9/14).
Ταυτόχρονα, με το λουκέτο πέφτει σε αχρηστία ο εξοπλισμός για εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια, αξίας 8 εκατ. ευρώ.
Το Δημόσιο κινδυνεύει να ζημιωθεί και εξαιτίας της αθέτησης υπογεγραμμένων συμβολαίων για τη μετάδοση αθλητικών οργανώσεων. Μόνο αυτό το καλοκαίρι, η ΕΡΤ θα μετέδιδε:
Παγκόσμιο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederation Cup – 16 αγώνες): Προβλέπεται στο συμβόλαιο του Παγκόσμιου Κύπελου Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (συνολικού κόστους 14 εκατ. ευρώ)
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάτω των 20 ετών (52 μάτς με συμμετοχή και της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας)
Προβλέπεται στο συμβόλαιο του Παγκόσμιου Κύπελου Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (συνολικού κόστους 14 εκατ)
Προκριματική φάση του UEFA Champion League: Προβλέπεται στο συμβόλαιο συνολικού κόστους τριετίας 31,5 εκατ.
Μεσογειακοί Αγώνες στην Τουρκία
Circuit Beach Volley
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
Αγώνες Formula-1
Eurobasket
Οι εργαζόμενοι σημείωσαν, τέλος, ότι η ΕΡΤ εισέφερε μέσα στους πρώτους μήνες του έτους στον προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ σε φόρους και 75 εκατ. ευρώ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ντόμινο και στον ιδιωτικό τομέα
Το λουκέτο της ΕΡΤ προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την τηλεοπτική αγορά.
Δεν θα υπογραφούν συμβάσεις για αποφάσεις του Δ.Σ. που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2012 Ιανουάριο –Φεβρουάριο 2013 και οι παραγωγοί και σκηνοθέτες που ήταν συνεργάτες της ΕΡΤ έμειναν στον αέρα. Πολλοί είχαν ξεκινήσει γυρίσματα, ενώ ακόμη και αν εκπομπές που έληξαν άδοξα, οι παραγωγοί πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και συνεργάτες.Οι εταιρείες παραγωγής αντιμετωπίζουν και πρόβλημα δανεισμού, γιατί μέχρι τώρα οι τράπεζες θεωρούσαν μια σύμβαση με την ΕΡΤ ως εγγύηση.