Le Monde: Ο Άσαντ χρησιμοποιήσε χημικά

Ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με δυο ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που βρίσκονταν στην περιοχή τον Απρίλιο και τον Μάιο και δημοσιεύουν ένα άρθρο για το ζήτημα στον ιστότοπο της....
εφημερίδας (monde.fr).
Οι ειδικοί απεσταλμένοι της εφημερίδας «ήταν μάρτυρες επί αρκετές ημέρες αδιαλείπτως» της χρήσης χημικών εκρηκτικών όπλων και των συνεπειών τους στους μαχητές που πολεμούν στο μέτωπο στην περιοχή Τζομπάρ, μια «συνοικία στην έξοδο της Δαμασκού όπου εισχώρησαν οι αντάρτες τον Ιανουάριο», αναφέρει ο ρεπόρτερ Ζαν-Φιλίπ Ρεμί.

Στις 13 Απριλίου ο φωτογράφος Λοράν Βαν ντερ Στοκτ είδε τους μαχητές να «αρχίζουν να βήχουν, να φορούν μάσκες προστασίας από τα αέρια, χωρίς σπουδή κατά τα φαινόμενα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν ήδη εκτεθεί. Άνδρες κάθονται οκλαδόν, τους κόβεται η αναπνοή, ξερνούν».

Η Monde γράφει ότι ένας από τους φωτογράφους της έβλεπε θολά και είχε αναπνευστικά προβλήματα επί τέσσερις ημέρες, ύστερα από την επίθεση στις 13 Απριλίου στο μέτωπο στη Τζομπάρ, εντός της κεντρικής Δαμασκού. «Μόλις εκδήλωσαν αναπνευστικά προβλήματα, που σε μερικές περιπτώσεις ήταν οξύτατα, άρχισαν να κάνουν εμετό, να λιποθυμούν. Οι μαχητές που είχαν βαρύτερα συμπτώματα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πριν πάθουν ασφυξία».

Οι δημοσιογράφοι έλαβαν επίσης μαρτυρίες για τη χρήση των προϊόντων αυτών «σε μια ευρύτερη ακτίνα»  γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα.

Σε βίντεο που γύρισε ο Λοράν Βαν ντερ Στοκτ και έχει αναρτήσει στο monde.fr, μαχητές και γιατροί αναφέρουν τα συμπτώματα που προκαλούν τα προϊόντα αυτά: αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, συστολή στις κόρες των ματιών, ναυτίες.