Bloomberg: Πλασματική η ευφορία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με την θεωρούμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη και την πλασματική ευφορία που αυτή η εκτίμηση προκαλεί. Αυτό τονίζει σε άρθρο του το Bloomberg, όπου επισημαίνεται πως τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας και γίνεται αναφορά στις «πληγές» της γραφειοκρατίας που αποτρέπουν τους επενδυτές...
«Κρίνοντας από τις αγορές και τα αγγλόφωνα μίντια αυτή την εβδομάδα, η κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας, επιτέλους αλλάζει σελίδα... Αμφιβάλλω σφόδρα γι' αυτό» γράφει συγκεκριμένα η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν. Στο άρθρο της επισημαίνει πως παρά την ευφορία που έχει δημιουργηθεί μετά τη χαμηλή απόδοση των 10ετών ομολόγων και τις προσδοκίες για επικείμενη επάνοδο των επενδυτών, η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για το 19ο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη, είναι όμως αυτό (που συμβαίνει τώρα); Υπήρξαν θετικά σημάδια, σίγουρα (η εκταμίευση της δόσης, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, επενδυτική δραστηριότητα). Όλα αυτά όμως δύσκολα αντισταθμίζονται από τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που είναι μικρότερη απ' ό,τι το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της τάξης του 4,2% το 2013», γράφει ακόμη η Γκριν.

Η οικονομολόγος αναφέρει ακόμη πως οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να είναι ξανά υγιείς και να αρχίζουν να δανείζουν εκ νέου και η γραφειοκρατία, το αχανές νομικό σύστημα, οι αργοί ρυθμοί και η διαφθορά στην δικαιοσύνη, εξακολουθούν να συνιστούν αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά προστίθεται η μεγάλη πίεση που έχει ασκηθεί στην κοινωνία, όπως επισημαίνει η Γκριν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα έρχονται ελπιδοφόρα σημάδια από την Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε κανένα. Η Ελλάδα μπορεί να προσποιηθεί, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις θετικές μικροειδησούλες για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε επενδυτές και νοικοκυριά, μέχρι να εδραιωθεί η πραγματική ανάκαμψη. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία ωστόσο υπονομεύουν τους θιασώτες της βεβαιότητας, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη ευφορία είναι λίγο υπερβολική» καταλήγει η Γκριν.