Παραλήρημα Βενιζέλου: Το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό θύμα της κρίσης

Για Ευρώπη δύο ταχυτήτων αλλά και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ από εδώ και έπειτα, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δύο αμερικανικά μέσα...
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα «να αλλάξει την αντίληψη ότι είμαστε "μια σπάταλη χώρα"», προειδοποιώντας ότι «οι εντάσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να εξασθενίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτώντας τον λαϊκιστικό σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό, αντί της ολοκλήρωσης μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Μάλιστα προειδοποίησε για τον κίνδυνο «διεύρυνσης του ρήγματος» εντός της ευρωζώνης, το οποίο διαχωρίζει τις χώρες οικονομικής σταθερότητας, όπως είναι η Γερμανία, από τους εταίρους τους στη νότια Ευρώπη, που πασχίζουν να επιταχύνουν το βήμα τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος «ο διαχωρισμός αυτός στην Ευρώπη ευθύνεται για τη διαφορά στις τιμές των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού σε σχέση με τα γερμανικά». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να μετριασθούν οι απαιτήσεις λιτότητας από τη Γερμανία, καθώς οι περικοπές δαπανών έχουν εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, άνω του 25%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, εκτίμησε πως «θα ήταν πιο εύκολη μια συνεργασία με τους εταίρους σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, που θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκ νέου στο διαχωρισμό της Ευρώπης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Voice of America».

«Τώρα υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Τώρα υπάρχει ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης. Είναι οι χώρες που είναι ενάρετες δημοσιονομικά. Και υπάρχει και η περιφέρεια των ´´άσωτων´´ –εντός εισαγωγικών- χωρών που είναι αναγκασμένες να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής, γιατί έχουν υψηλά ελλείμματα, γιατί έχουν πολύ μεγάλο και δύσπιστο δημόσιο χρέος, επειδή έχουν διαρθρωτικά ελλείμματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά τους. ​Αυτός ο διαχωρισμός όχι απλώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της ευρωζώνης σε δυο ομάδες: σκληρό πυρήνα και περιφέρεια, πρέπει να ξεπεραστεί» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθσε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία του κόμματος από εδώ και έπειτα ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το κόμμα του είναι «πολιτικό θύμα της κρίσης».

«Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει ταυτιστεί με τα καλά και τα κακά των τελευταίων 40 ετών, της περιόδου της μεταπολίτευσης και είναι πολιτικό θύμα της κρίσης, γιατί οι ευθύνες δεν κατανεμήθηκαν δίκαια σε σχέση με αυτό που έχει γίνει, αλλά έπεσαν όλες πάνω σε εμάς που έτυχε να διαχειριστούμε την περίοδο της κρίσης και την περίοδο της ένταξης στο πρόγραμμα προσαρμογής» είπε χαρακτηριστικά.

«​Τώρα για μας μία λύση υπάρχει. Η σταθερότητα, η ολοκλήρωση της προσπάθειας, η άνοδος της χώρας, να γίνει η Ελλάδα μια πετυχημένη ιστορία. Αυτό είναι ανάγκη για την κοινωνία μας, ανάγκη για την Ευρώπη, ανάγκη για τον ευρωατλαντικό άξονα. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πιστέψουμε ότι η χώρα θα ανέβει. Εάν ανέβει η χώρα, θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ ξανά» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.