Η τελική ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Αλλαγές

Η τελική ρύθμιση για τα αυθαίρετα. ΑλλαγέςΕκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν όλες οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί προ του 1975. Αντίθετα, θα νομιμοποιηθούν οριστικά μόνο τα προ του 1975 αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν κατοικίες...
Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης ανατρέπει τις αρχικές προδιαγραφές του σχεδίου νόμου που είχε παρουσιάσει προ μηνός το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο προέβλεπε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων ανεξαιρέτως των προ του 1975 αυθαιρέτων κτισμάτων, με την καταβολή ενός παράβολου 500 ευρώ.

Το παράβολο, ωστόσο, των 500 ευρώ θα ισχύει για τις αυθαίρετες προ του 1975 κατοικίες. Η εν λόγω αλλαγή προέκυψε από τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου όπου η συγκεκριμένη ρύθμιση δέχθηκε σφοδρότατη κριτική. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, πάντως, και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 40/14/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι 7 αλλαγές που προέκυψαν στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση είναι οι εξής:

• Οριστικά νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατοικίες που έχει ανεγερθεί μέχρι το 1975.
• Εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν οι προ του 1975 ξενοδοχειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
• Καθιερώνεται η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλα τα κτίρια, είτε αυτά είναι νόμιμα, είτε αυθαίρετα.
• Κάθε 10 χρόνια θα γίνεται ενημέρωση της ταυτότητας του κτιρίου.
• Τίθεται προθεσμία 12 ετών για τις κατοικίες και 8 ετών για τα επαγγελματικά κτίρια προκειμένου να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα.
• Για τη μεταβίβαση αυθαιρέτων δεν απαιτούνται οριστικοί τίτλοι, αλλά αρκεί η καταβολή του 30% των ειδικών προστίμων.
• Δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

Real.gr