Ρώσοι αγοράζουν δάνεια στην Κύπρο

Ορατός είναι ο κίνδυνος τεράστιες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας των Κυπρίων, να περάσουν σε ξένα χέρια, όταν αρχίσει η εφαρμογή της πρόνοιας του μνημονίου, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια...
Η ακίνητη περιουσία μεγάλης μερίδας developers βρίσκεται ήδη εγκλωβισμένη στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, όταν άρχισε η κατηφόρα της κτηματαγοράς, ως εκ τούτου είναι και οι πρώτοι που θα απωλέσουν ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.com.cy, η Κεντρική Τράπεζα, επεξεργάζεται πρόνοια στην οποία θα παρέχεται η ευχέρεια σε ένα πιστωτικό ίδρυμα να διαθέτει το προϊόν εκποίησης, σε νομικά και φυσικά πρόσωπα έναντι του κουρέματος, αντί μετοχών Α της τράπεζας.

Η αξία του ακινήτου, θα βρίσκεται σε αναλογία με το ποσό του κουρέματος.

Δηλαδή αυτός που έχει υποστεί κούρεμα θα έχει δύο επιλογές ή να πάρει μετοχές Α του πιστωτικού ιδρύματος ή τεμάχιο γης το οποίο έχει εκποιηθεί.

Η τρόικα επιβάλλει όπως δάνεια τα οποία για 90 συνεχόμενες ημέρες παραμένουν αδρανή να θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα. Ωστόσο πριν η τράπεζα ξεκινήσει τη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη (18 μήνες για τα επιχειρηματικά και 2,5 χρόνια για τα στεγαστικά), η τράπεζα θα καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε ένα χρονικό περιθώριο 60 ημερών για διακανονισμό του δανείου.

Ρώσοι αγοράζουν τα κακά δάνεια

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η έλευση στο νησί Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα κακά δάνεια τα οποία όμως διαθέτουν μεγάλες εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας.

Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε από Ρώσους ιδιοκτήτες των λεγόμενων γραφείων depress assets, όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση και πέρασε στα χέρια τους, μεγάλη ακίνητη περιουσία, αγοράζοντας κακά δάνεια με μεγάλες εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε και πρόσφατα στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις γης, προϊόν εκποίησης να περάσει σε ξένα χέρια.