Επικίνδυνοι λαϊκισμοί

 Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
           Ο λαϊκισμός είναι  σχεδόν συνυφασμένος με μεγάλη μερίδα όχι μόνο πολίτικών , αλλά και δημοσιογράφων και κάθε είδους επαγγελματιών.
 Είναι απλό γιατί. Είναι πιο εύκολα να κινηθείς λαϊκιστικά μια και δεν χρειάζεται και πολύ μεγάλη μελέτη των δεδομένων.
 Απευθύνεσαι στα « κατώτερα» ένστικτα των συμπολιτών σου και έτσι πολτοί πιο εύκολα μπορείς να τους κάνεις να σε πιστέψουν.
  Μιλάς γενικώς και αορίστως, κολακεύοντας όλους αυτούς που βλέπουν πίσω από κάθε ενεργεία και γεγονός , κακούς, συνωμοσίες και..... αλλά  και έτσι τους έχεις μαζί σου.
 Δεν χρειάζεται να τους πείσεις. Τους λες αυτά που θέλουν να πιστεύουν και κυρίως αυτά που τους αρέσουν. Όσο πιο απλοϊκά γίνεται ….
  Η τακτική αυτή πιάνει συνήθως αφού όλοι θέλουν να ακούνε αυτό που τους βολεύει. Μόνον που οδηγεί συνήθως σε τραγωδίες. Την τακτική αυτή χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα κόρον κάθε είδους ανελεύθερα καθεστώτα είτε με ιδεολογικές ρίζες είτε με θρησκευτικές, είτε οιοδήποτε άλλες.
 Δυστυχώς την χρησιμοποιούν και στην χωρά μας πολλοί. Πολιτικοί για να λαμβάνουν ψήφους κολακεύοντας τους ψηφοφόρους,, δημοσιογράφοι για να έχουν κοινο, επαγγελματιες για να γίνονται αρεστοί Κ.Ο.
  Αυτό ακριβώς φαίνεται πως έκανε την περασμένη εβδομάδα ένας βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν έχει σημασία το όνομα του και γιατί δεν χρειάζεται να του κάνουμε προβολή -0τα καταφέρνει εξάλλου καλά μονός του- αλλά και γιατί θα μπορούσε να είναι και κάποιος άλλος.
 Πρότεινε οι βουλευτές των κόμματων της αντιπολίτευσης να αποσυρθούν από την Βουλή.
 Κι αυτό γιατί λέει «Πλέον όσο μένουμε νομιμοποιούμε την κυβέρνηση και το Μνημόνιο».
  Δηλαδή νομιμοποιεί τι;  Την απόφαση του ελληνικού λαού πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, όπου ζήτησε να έχει την κυβέρνηση που έχει για τα επόμενα χρόνια;
 Δηλαδή όταν κάτι δεν μας βολεύει το αρνούμαστε, έστω και αν έτσι καταστρατηγούμε την νομιμότητα.
 Γιατί πώς να το κάνουμε οι βουλευτές έχουν και ως καθήκον να υπερασπίζονται την νομιμότητα και όχι το αντίθετο.
 Όμως ο συγκεκριμένος βουλευτής σκέφτηκε πως προτείνοντας κάτι τέτοιο δείχνω πολύ επαναστάτης και εστί θα « δοξαστεί» από τους λαϊκιστές πολίτες…
 Μόνον που μια τέτοια ενεργεία είναι σαφώς αντιδημοκρατική και δείχνει την λογική που έχουν ορισμένοι Να περιφρονούν την άποψη των ψηφοφόρων όταν δεν τους βολεύει.
 Μόνον που τέτοιες ενέργειες αποτελούν « βούτυρο στο ψωμί» όλων όσων θέλουν αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Όλων όσων δηλώνουν πως οι πολιτικοί είναι κλεφτές και απατεώνες, προωθώντας αλλού είδους καθεστώτα. Αντιδημοκρατικά βεβαίως βεβαίως.
 Αλλά επίσης ξεχνούν πως έτσι αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στην κυβέρνηση να κάνει ότι θέλει, να περνά οποίο νομοσχέδιο θέλει χωρίς αντίλογο, χωρίς διαμαρτυρίες.
 Ευτυχώς, τον λαϊκισμό του εν λογω βουλευτή( που δεν είναι η πρώτη φορά που παρασύρεται σε τέτοιους δρομους.Προφανως ούτε η τελευταία) δεν ακλούθησε ούτε το ίδιο του το κόμμα.
Όμως η λογική αυτή, ο έσχατος λαϊκισμός , υπάρχει σε μεγάλο μέρος όλων όσων βρίσκονται στην δημόσια ζωή με οποιαδήποτε θέση.
 Και ο λαϊκισμός οδηγεί στον φασισμό και σε αντιδημοκρατικά μονοπάτια…
 Θα πρέπει να μας πουν λοιπόν , αν θέλουν κάτι τέτοιο..
Αλλιώς να σταματήσουν τις λαϊκιστικές γραφικότητες
ptroupiotis@yahoo.gr