Οι γκάφες των πολιτικών

Πριν ένα χρόνο, στο twitter μάθαμε τον Θανάση. Χωρίς επώνυμο, σκέτο Θανάσης, συνοδευόμενος από ένα τηλέφωνο. Τι συνέβη ακριβώς; Κάποιος χρήστης ζητούσε από τον Πάνο Καμμένο να επικοινωνήσουν για να οργανώσουν κάποιον πυρήνα Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καμμένος, χωρίς.......
να το πολυσκεφτεί, απάντησε:
Αυτό ήταν. Ο Θανάσης εξαργύρωσε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν με την πλάκα που στήθηκε από τους υπόλοιπους χρήστες του twitter. Εκείνη την ημέρα, ο Θανάσης έγινε ο μόνος αρμόδιος για να λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας.
Βέβαια, αυτή δεν ήταν η μοναδική γκάφα που μας έχει χαρίσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σίγουρα θα θυμάστε και την πιο πρόσφατη, η οποία δεν γράφτηκε στο twitter αλλά ακούστηκε μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου: «Δεν είναι ευρωπαϊκοί υδατάνθρακες, δεν είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ, ελληνική είναι η ΑΟΖ και ελληνικοί είναι οι υδατάνθρακες και το φυσικό αέριο». Την καζούρα που ακολούθησε μπορείτε να τη φανταστείτε. Αυτό που δεν μπορείτε να φανταστείτε είναι ποιος είναι ο πολιτικός που πρώτος βάφτισε υδατάνθρακες τους υδρογονάνθρακες στο twitter, αλλά φρόντισε να το εξαφανίσει. Δεν θα σας κρατήσω σε αγωνία: O Ευάγγελος Βενιζέλος -ή έστω η ομάδα που διαχειρίζεται τον λογαριασμό του.
Φυσικά, οι γκάφες δεν σταματούν εδώ. Για όσους είναι Σκορπιοί και δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τις προβλέψεις, η Εύα Καϊλή ανέλαβε να καλύψει το κενό. Ο Ευάγγελος Αντώναρος φάνηκε να διαφωνεί δημοσίως (έστω για 2 λεπτά) με την επιλογή του Αντώνη Ρουπακιώτη ως υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε «καθυστερημένο» κάποιον χρήστη και ο Αντώνης Μανιτάκης θεώρησε πως έπρεπε να μοιραστεί με εμάς ένα άρθρο στο οποίο η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζεται «σκουλήκια». Και τώρα ένα κουίζ: Ποιος πολιτικός συμμερίστηκε την ιδιαίτερη ενόχληση ενός χρήστη στα απόκρυφα σημεία του και δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει; Ο Βασίλης Κικίλιας.  Οι γκάφες όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οδηγεί στην διαγραφή ενός tweet. Υπάρχει κάτι χειρότερο: Tweet με δεσμεύσεις, υποσχέσεις, αποκαλύψεις. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως το σε ποιον οφείλουμε την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ από τον Αλέξη Τσίπρα. Ή την ανακοίνωση πως η κυβέρνηση θα καταργήσει το χαράτσι από τον Γιώργο Μουρούτη.
Τι μας δείχνουν τα παραπάνω; Αυτό που πολύ εύστοχα είπε ο κ. Λυκούδης της ΔΗΜΑΡ, στην τελευταία «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ (46:09): «Η ταχύτητα σήμερα της πληροφορίας και αυτό που ονομάζουμε ιντερνετική δημοκρατία, όπου δεν μπορείς να πεις κάτι και την επόμενη ώρα είναι..., πρέπει να μας κάνει πάρα πολύ προσεκτικούς. Σε παλιότερες εποχές, σου ξέφευγε και μια λέξη και χανότανε στην αναμετάδοση. Τώρα πρέπει να είμαστε ακριβολόγοι». Θα ήταν ίσως καλό να είχε συμβουλέψει τον Φώτη Κουβέλη πριν εκείνος στείλει το κάτωθι tweet που ξεπηδάει κάθε τόσο στο timeline από retweets χρηστών ως υπενθύμιση.
Τώρα όμως πια είναι πολύ αργά. Γιατί πλέον οι γκάφες δεν διαδίδονται απλώς γρήγορα. Καταγράφονται και μετά τη διαγραφή τους. Ευτυχώς για εμάς.