Με κομμένη την ανάσα για τις «πυρηνικές» απειλές της Βόρειας Κορέας

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, με την Πιονγιάνκ να κλιμακώνει την πολεμική της ρητορική απειλώντας ακόμη και με πυρηνικό χτύπημα. Η πυρηνική δοκιμή των βορειοκορεατών τον Φεβρουάριο και οι σκληρές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε συνδυασμό με τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας διαμορφώνουν ένα σκηνικό...
τρόμου, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να μπαίνουν στο τραπέζι.

Αποκορύφωμα της κρίσης, η κίνηση του βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ το βράδυ της Πέμπτης να θέσει σε διαρκή ετοιμότητα τους στρατηγικούς πυραύλους, «κλειδωμένους» σε αμερικανικούς στόχους και οι απειλές για προληπτικό «πυρηνικό» χτύπημα κατά των ΗΠΑ.

Τη βορειοκορεατική αντίδραση πυροδότησε η πτήση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-2 πάνω από την επικράτεια της χώρας, τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Whiteman στο Μισούρι και έπληξαν με εικονικά πυρά στόχους στο έδαφός της.

«Έχει έρθει η ώρα να «ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές» ήταν το μήνυμα του Κίμ Γιονγκ Ιλ, προτού ανακοινώσει την εντολή ώστε όλοι οι στρατηγικοί πύραυλοι να βρίσκονται σε επιφυλακή έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης και του Γκουάμ καθώς επίσης και εκείνες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα.

Κλιμάκωση της έντασης Η επιλογή της βορειοκορεατικής ηγεσίας να θέσει σε συναγερμό τους πυραύλους έρχεται σε μία στιγμή που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, με την πίεση των Δυτικών να γίνεται όλο και πιο έντονη έπειτα από τις δύο δοκιμές – η μία πυραυλική και η άλλη πυρηνική- που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου.

Η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τον Ιανουάριο που μας πέρασε, σύμφωνα με τους αναλυτές περισσότερο παρέπεμπε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ήταν η αφορμή για να «φουντώσει» ξανά η κόντρα με τις ΗΠΑ και τους «μισητούς» γείτονες, τους Νοτιοκορεάτες.

Έν μέσω απειλών από τη διεθνή κοινότητα, στα μέσα Φεβρουαρίου ήρθε και η πυρηνική δοκιμή, η τρίτη στην ιστορία της Βόρειας Κορέας, για να εντείνει τις ανησυχίες της Διεθνούς Κοινότητας, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς.

Η ανταπάντηση των βορειοκορεατών ήταν να ακυρώσουν όλα τα σύμφωνα μη επίθεσης με τη Νότια Κορέα, που είχαν υπογραφεί κατά την εκεχειρία μετά τον πόλεμο του 1950, καθώς τα δύο κράτη ποτέ δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης.

Παράλληλα, διακόπηκε η κόκκινη τηλεφωνική γραμμή, ο δίαυλος που διασφαλίζει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια περιόδων υψηλής έντασης, αλλά χρησιμοποιείται και για τη ρύθμιση της διέλευσης προσώπων και της διακίνησης αγαθών δια μέσου της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.

Η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ – Νότιας Κορέας που άρχισε στα μέσα του μήνα, όξυνε περισσότερο τα πράγματα, αφού οι βορειοκορεάτες τα εκλαμβάνουν, ως άσκηση για εισβολή στο έδαφός τους, με Κιμ Γιουνγκ Ιλ να μιλάει πλέον ανοιχτά για πυρηνικό χτύπημα κατά των ΗΠΑ.

Και η τελευταία υπερπτήση των βομβαρδιστικών που στάθηκε η αφορμή για τον «κόκκινο» συναγερμό στη Βόρεια Κορέα εγείρει και τα ερωτήματα για το κατά πόσο ο Κιμ Γιουνγκ Ιλ, θα κάνει πράξη τις απειλές του.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απειλές του Κιμ Γιονγκ Ιλ ανησύχησαν έστω και λίγο τις ΗΠΑ, εάν κρίνουμε και από το γεγονός ότι θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα με την ανάπτυξη 14 επιπλέον πυραύλων αναχαίτισης, εκτός από τους 30 που έχουν ήδη εγκαταστήσει στο έδαφός τους.

Η ανησυχία που προκαλεί η πολεμική ρητορική του βορειοκορεάτη προέδρου στους Αμερικάνους αξιωματούχους είναι έκδηλη, καθώς η αστάθεια του χαρακτήρα του αλλά και το νεαρό της ηλικίας του μπορούν να αποδειχθούν ένας αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση. Και όσο η ένταση θα κλιμακώνεται, τόσο θα αρχίσει να συζητιούνται και σενάρια εκτός της διπλωματικής οδού.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου περί ετοιμότητας των ΗΠΑ για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αυτό ακριβώς υποδηλώνουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ που διατηρούν 28.500 στρατιώτες τους στο νότο της κορεατικής χερσονήσου καθώς η εκεχειρία που υπογράφτηκε το 1953 μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή...