Νίκος Αναστασιάδης: Η Βουλή θα απορρίψει το «κούρεμα»

Την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Nίκος Αναστασιάδης, με την Ολομέλεια της Βουλής να πηγαίνει προς αναβολή, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που περιλαμβάνουν και το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα...

Μιλώντας στην σουηδική τηλεόραση ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

Σε ερώτηση για πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της.

Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευση του από τις εξελίξεις στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

Ταυτόχρονα, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προς αναβολή κρίσιμη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή

Την ίδια ώρα, παρατείνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στην Κύπρο, με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, να φαίνεται να οδεύει προς αναβολή, όπως αναφέρουν και πηγές από την ελληνική Βουλή.

Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή παίζει και το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα. Πιθανή είναι η σύγκληση την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η όποια συμφωνία από την κυπριακή Βουλή, απαιτούνται 29 ψήφοι. Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Αναστασιάδης ελπίζει επίσης στην ψήφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρη καθώς και σε κάποιους βουλευτές του συμπολιτευόμενου ΔΗΚΟ (είναι συνολικά 8).

«Οχι» θα ψηφίσουν οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος , ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Σε περίπτωση ισοψηφίας (28-28), μετρά διπλή η ψήφος του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου (ΕΔΕΚ), η οποία είναι αρνητική.

Επίσης, δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου όπως στην Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Αναστασιάδη

Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης «υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κύπρου χθες το βράδυ. Κατά την επικοινωνία αυτή η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την τηλεφωνική αυτήν επικοινωνία.